back to top
25.7 C
Athens
Τρίτη 9 Ιουνίου 2026

Με άξονα την ανθεκτικότητα της Ευρώπης το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς, θεσμικών φορέων, εποπτικών αρχών και εκπροσώπων οργανώσεων από ολόκληρη την Ευρώπη ξεκίνησε στις Βρυξέλλες το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία και τη διεθνή σταθερότητα.

- Advertisement -

Το συνέδριο πραγματοποιείται με βασικό άξονα την ανθεκτικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τον στρατηγικό ρόλο της Ευρώπης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι οικονομικές προκλήσεις και οι νέοι παγκόσμιοι κίνδυνοι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τις κοινωνίες και τις αγορές.

Η Insurance Europe, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, υπογράμμισε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος είναι έτοιμος να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως μοχλός σταθερότητας, επενδύσεων και ανάπτυξης απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.

- Advertisement -

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Insurance Europe Frédéric de Courtois τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικό θάρρος, στενότερη συνεργασία και σαφέστερο ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να διατηρήσει ισχυρή την οικονομία της και να παραμείνει ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Όπως σημείωσε, η απλούστευση των κανονισμών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της επενδυτικής δυναμικής των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες επενδύουν συνολικά 9,5 τρισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις συζητήσεις γύρω από την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων, της καινοτομίας και της οικονομικής ανθεκτικότητας της Ευρώπης, καθώς και στη δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος που θα ενισχύει την εμπιστοσύνη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης οι νέες μορφές κινδύνων που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, με στελέχη της ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς να επισημαίνουν ότι οι παγκόσμιες κρίσεις πλέον αλληλοσυνδέονται και απαιτούν νέα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου, καλύτερη αξιοποίηση δεδομένων και ενισχυμένη προετοιμασία.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε και η συζήτηση για τον ρόλο της ηγεσίας σε έναν κόσμο πολυκρίσης. Ο Fabian Rupprecht, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Helvetia Baloise, αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας του κινδύνου, της ανθεκτικότητας και του κοινωνικού ρόλου των επιχειρήσεων σε μια περίοδο συνεχών μεταβολών και αυξανόμενης αβεβαιότητας.

Ιδιαίτερα ενεργή ήταν και η ελληνική παρουσία στο συνέδριο μέσω της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ). Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ και Αντιπρόεδρος της Insurance Europe Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου και συντόνισε το strategic dialogue panel με τίτλο «Europe on the global stage: Influence or irrelevance?». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο της Ευρώπης στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, στις προκλήσεις ανταγωνιστικότητας, οικονομικής στρατηγικής και γεωπολιτικής επιρροής, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και της στρατηγικής παρουσίας της Ευρώπης σε μια περίοδο αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας.

Ομαδική φωτογραφία στο 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Παράλληλα, έντονη ήταν και η παρουσία της Κύπρου στις εκδηλώσεις της Insurance Europe. Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Ευάγγελο Αναστασιάδη, τον Αντιπρόεδρο Κλάδου Ζωής Έβαν Γαβά και τον Γενικό Διευθυντή Ανδρέα Αθανασιάδη, συμμετείχε τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στις εργασίες του συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι το 2027 η Κύπρος θα φιλοξενήσει στη Λεμεσό την επόμενη ΓΣ και το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe, μια εξέλιξη που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη διεθνή προβολή της κυπριακής ασφαλιστικής αγοράς και του χρηματοοικονομικού τομέα της χώρας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η INTERAMERICAN υπενθυμίζει την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου – Έμφαση στην πρόληψη και στην προστασία

«Ενημερωνόμαστε, προλαμβάνουμε, προστατεύουμε τη φύση και όσα έχουν αξία»

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Στο επίκεντρο η ανθεκτικότητα και οι στρατηγικές προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της διεθνούς ασφαλιστικής κοινότητας ξεκίνησαν οι εργασίες στην Ύδρα

Περιοδεία του ΕλΔΑΠ στη Β. Ελλάδα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και της ανθεκτικότητας

Με σειρά δράσεων το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως συντονιστή του Greek Adaptation Hub και στρατηγικού εταίρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Allianz Commercial: Ο πόλεμος Νο 1 κίνδυνος πολιτικής βίας για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις παγκοσμίως

Eπιταχύνεται η ζήτηση για προγράμματα ασφάλισης έναντι πολιτικής βίας και τρομοκρατίας, αλλάζουν οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων εφοδιαστικής αλυσίδας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΑΕΕ: Follow-up στην 1η κοινή άσκηση mystery shopping της EIOPA

Τα αποτελέσματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διανομή των βασιζόμενων σε ασφάλιση επενδυτικών προϊόντων σε 8 κράτη-μέλη της ΕΕ

Η Carglass® υποδέχθηκε μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Η job-shadow δράση εντάσσεται στην προσπάθεια της εταιρείας για ένα εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον με δυνατότητες εξέλιξης και ισότιμης συμμετοχής για όλους

Χρυσή πρωταθλήτρια πινγκ πονγκ η δημοσιογράφος Έλενα Ερμείδου του «IW»

40 συμμετοχές φιλοξένησε το φετινό, 11ο πρωτάθλημα πινγκ πονγκ για τα media

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Deloitte: Τα 5 παράδοξα που διαμορφώνουν το μέλλον της κυβερνοασφάλειας

Η νέα έκδοση της έρευνας «Global Future of Cyber» υποδεικνύει τα σημεία όπου οι οργανισμοί καλούνται να γεφυρώσουν το χάσμα στρατηγικής και πράξης

ΕΑΕΕ: Follow-up στην 1η κοινή άσκηση mystery shopping της EIOPA

Τα αποτελέσματα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διανομή των βασιζόμενων σε ασφάλιση επενδυτικών προϊόντων σε 8 κράτη-μέλη της ΕΕ

Η Carglass® υποδέχθηκε μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Η job-shadow δράση εντάσσεται στην προσπάθεια της εταιρείας για ένα εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον με δυνατότητες εξέλιξης και ισότιμης συμμετοχής για όλους

Χρυσή πρωταθλήτρια πινγκ πονγκ η δημοσιογράφος Έλενα Ερμείδου του «IW»

40 συμμετοχές φιλοξένησε το φετινό, 11ο πρωτάθλημα πινγκ πονγκ για τα media