Ανασφάλιστα σπίτια, ανεκπλήρωτες προσδοκίες

Μπορεί η πανδημία να έχει μονοπωλήσει τις καθημερινές κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, η κλιματική αλλαγή και αυξανόμενες φυσικές καταστροφές καραδοκούν. Το παραδέχονται παγκόσμιες οντότητες, ασφαλιστικοί – αντασφαλιστικοί οργανισμοί οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν πληθώρα καταστροφών ανά τον κόσμο.

του Βάιου Κρόκου

Και ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του φετινού καλοκαιριού, που δεν έχει πολύ μεγάλα άσχημα γεγονότα, η εικόνα από το μέτωπο της ασφάλισης περιουσίας – κατοικίας στη χώρα μας δεν έχει αλλάξει. Στην Ελλάδα παραμένουμε ανασφάλιστοι. Αρκετά μακρία δηλαδή από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και το τι ισχύει στην υπόλοιπη Γηραιά Ήπειρο.

Την ώρα, δηλαδή, που η συχνότητα και η σφοδρότητα των εν λόγω συμβάντων αυξάνεται, μόλις το 15% είναι ασφαλισμένα για σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ

Μόλις χθες, δημοσιεύτηκαν στοιχεία από την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε Κορινθία και Δυτική Αττική τον Μάιο. Τα νούμερα απογοητευτικά, καθώς ανασφάλιστη ήταν η πλειοψηφία των κατοικιών. Η φωτιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας έκαψε περισσότερα από 55.000 στρέμματα και προκάλεσε ζημιές σε 373 κατοικίες εκ των οποίων μόνο οι 20 είχαν ασφαλιστική κάλυψη.

Είναι γεγονός πως οι προσδοκίες της ασφαλιστικής αγοράς παραμένουν ανεκπλήρωτες, καθώς αγνοούνται τα φορολογικά κίνητρα που είχαν εξαγγελθεί για την προστασία της κατοικίας, ενώ στον αντίποδα, οι αλλαγές αναφορικά με την κρατική αρωγή φαίνεται πως έχουν αντίθετα αποτελέσματα, όπως έχουν εκφράσει θεσμικοί φορείς της αγοράς.

Αποτελεί, δηλαδή, μια κρατική αρωγή που επιβαρύνει τα δημοσιονομικά και αποκλείει την ιδιωτική ασφάλιση στην ανάληψη τέτοιων κινδύνων, καθώς δεν δίνονται κίνητρα ώστε να ασφαλιστεί κανείς.

Οι πρωτοβουλίες για συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την πλέον αποτελεσματική και επωφελή για τους πολίτες αντιμετώπιση των σημαντικών ζητημάτων, όπως το συγκεκριμένο, ακόμη αγνοούνται.

Το μόνο ελπιδοφόρο σε αυτό τον τομέα είναι πως, έστω και στα λόγια, οι βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμφωνούν. Αυτό είχε διατυπωθεί στην τελευταία Γ.Σ της ΕΑΕΕ. Ας ελπίσουμε πως δεν θα πάρει τόσο πολύ χρόνο ώστε τα λόγια να γίνουν πράξεις…

Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλιστικές εταιρείες ήταν παρούσες στα μεγάλα γεγονότα. Ενδεικτικά, στη περίπτωση του “ΙΑΝΟΥ”, η ελληνική ασφαλιστική αγορά πλήρωσε περίπου 30 εκατομμύρια. Ωστόσο στο ελληνικό δημόσιο κόστισε συνολικά 400 με 500 εκατ. ευρώ, την ώρα που στο εξωτερικό το μεγαλύτερο μερίδιο των αποζημιώσεων ανήκει στην ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά…Ως πότε θα μας “σώζει” το κράτος;

Ανεκπλήρωτες προσδοκίες, λοιπόν, τόσο για την αγορά όσο και για κάποιους που μπορεί να δουν το σπίτι των ονείρων τους…να καταστρέφεται μεμιάς.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*