Πρακτικές που ξεφεύγουν από την λογική της ασφαλιστικής παροχής

*από το ηλεκτρονικό περιοδικό#41 “Διασφαλίζω” της ΕΕΑΕ

Είναι γνωστό πως σε περιόδους μεγάλης αναστάτωσης, φουντώνουν τα φαινόμενα εκείνα που αφορούν σε ευκαιριακές προσκτήσεις πελατολογίων, ακόμη και ολόκληρων χαρτοφυλακίων.

Έτσι λοιπόν και φέτος , αρκετές φορές γίναμε άμεσα και οι ίδιοι μάρτυρες πολλών τέτοιων πρακτικών που ξεφεύγουν από την θεμιτή προσφορά της ασφαλιστικής παροχής και χρησιμοποιούνται από γνωστά κανάλια, όπως Τράπεζες, ΚΤΕΟ, Εταιρείες Τηλεφωνίας κ.α., προβάλλοντας ως οι αποκλειστικοί προνομιακοί διανομείς του προϊόντος της Ασφαλιστικής Εταιρείας με την οποία έχουν κάθε φορά συμβληθεί, με σκοπό την εύκολη πρόσκτηση νέων εργασιών.

Για εμάς στην Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος οι συγκεκριμένες τακτικές φυσικά δεν αποτέλεσαν έκπληξη μιας και στην μακρά διαδρομή μας τις έχουμε πολλάκις αντιμετωπίσει, κάτι που ιστορικά έχουμε αποδείξει από τότε που αυτά τα φαινόμενα έκαναν την εμφάνιση τους στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Κινηθήκαμε άμεσα κοινοποιώντας σε όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και στα αρμόδια όργανα Εποπτείας τις εύλογες ενστάσεις μας μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται, ζητώντας διευκρινήσεις και με την προσδοκία πως θα λάβουμε ικανοποιητικές απαντήσεις.

Λίγο, πολύ όσα μας εστάλησαν ήταν αναμενόμενα και δυστυχώς με αρκετά κενά, παρόλο που σε πρώτη ανάγνωση έδειχναν «προς την σωστή κατεύθυνση». Μελετώντας σε συνεργασία με τον νομικό μας σύμβουλο εκτενέστερα τις απαντήσεις διαπιστώσαμε δυστυχώς το αντίθετο.

Αόριστες τοποθετήσεις από τις συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες, επίκληση νομοθεσιών οι οποίες μέσα στην πολυπλοκότητά τους αφήνουν ανοιχτά παράθυρα για παντός είδους «παρακάμψεις», και μια απάντηση από την, θεσμικά αρμόδια εποπτική αρχή η οποία προσομοίαζε με λευκή κόλλα χαρτί.

Είναι σαφές πως δεν σταματάμε εδώ και συνεχίζουμε να κρατάμε το θέμα ψηλά μέχρι να λάβουμε και ικανοποιητικές αλλά πρωτίστως ουσιαστικές απαντήσεις για τον έλεγχο της νομιμότητας αυτών των πρακτικών.

Όπως τονίσαμε και στο Δελτίο Τύπου της 2/2/2021 οι υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα πρέπει να είναι ίδια και ο νόμος να ισχύει για όλους.

*τι ανέφερε το παραπάνω δελτίο:

Τα Μέλη του ΔΣ της ΕΕΑΕ, ευρισκόμενοι πάντα στην πρώτη γραμμή της παραγωγής και απολύτως ενεργοί στην αγορά μας, γινόμαστε άμεσα και οι ίδιοι μάρτυρες πολλών πρακτικών που ξεφεύγουν από την θεμιτή προσφορά της ασφαλιστικής παροχής και χρησιμοποιούνται από γνωστά κανάλια, όπως Τράπεζες, Κτεο, Τηλεφωνία κ.α. προβάλλοντας ως οι αποκλειστικοί προνομιακοί διανομείς του προϊόντος της Ασφαλιστικής Εταιρείας με την οποία έχουν κάθε φορά συμβληθεί, με σκοπό την εύκολη πρόσκτηση νέων εργασιών. Το τελευταίο δε διάστημα και μετά από πολλές καταγγελίες Συναδέλφων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών παρατηρούμε ιδιαίτερα αυξημένη την εμφάνιση αυτών των φαινομένων. Εμείς ως Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος και τα Μέλη μας, τηρούμε μέχρι κεραίας, όσα σωστά επιβάλλει η νομοθεσία (Νόμος 4583/18 Άρθρο 27 παραγρ 4 δ -ε και στ), όπως απαγόρευση εκπτώσεων και παροχών, με απώτερο στόχο την διαφάνεια, τις σωστές διαδικασίες, αλλά πρωταρχικά τον σεβασμό στην ενημέρωση του καταναλωτή-πελάτη. Είναι αυτονόητη πεποίθησή μας πως ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, οι υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα πρέπει να είναι ίδια και ο νόμος να ισχύει για όλους! Άλλωστε για εμάς στο Δ.Σ. της Ε.Ε.Α.Ε., είναι αρχή και πρώτη μας προτεραιότητα η ουσιαστική προάσπιση του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή και κατ’ επέκταση του επαγγέλματός μας. Παρακολουθούμε στενά το συγκεκριμένο θέμα και ήδη έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση για τον έλεγχο της νομιμότητας των πρακτικών αυτών. Αναμένουμε ουσιαστικές τοποθετήσεις από τις εμπλεκόμενες εταιρείες στις οποίες έχουμε εγγράφως απευθυνθεί, καθώς πιστεύουμε ότι η σύμπλευση και η κοινή βούληση για το καλό της Ασφαλιστικής Αγοράς θα αποτελέσουν οδηγό για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*