Έτοιμη η ΕΕ να εγκρίνει υπό όρους τον «γάμο» Aon-WTW

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

H Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ φέρεται ικανοποιημένη από τις παραχωρήσεις που πρότειναν Aon και Willis Tower Watson (πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, κλπ.) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η συγχώνευσή τους δεν θα στρεβλώσει τον ανταγωνισμό στον ασφαλιστικό κλάδο διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να δώσουν το «πράσινο» φως -υπό προϋποθέσεις- στο deal των 30 δις. δολαρίων, χωρίς να απαιτήσουν περαιτέρω «κινήσεις θεραπείας» (remedies) από τους δυο ομίλους.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο και αν προχωρήσει θα καταστήσει την Aon στην μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία στον κόσμο, μπροστά από την Marsh & McLennan Co. Αφού διαβουλεύθηκε τόσο με ανταγωνιστές όσο και πελάτες των Aon και WTW, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε ορισμένες μικροβελτιώσεις, κατά πάσα πιθανότητα όμως δεν θα ζητήσει πρόσθετες αποεπενδύσεις, σε μια θετική εξέλιξη που φαίνεται να «ξεκλειδώνει» την έγκριση των Βρυξελλών.

Στην αντίθετη περίπτωση, η Aon θα λάμβανε το επονομαζόμενο «έγγραφο ενστάσεων» (statement of objections), στο οποίο η ΕΕ θα διατύπωνε τις ανησυχίες της εάν το feedback της αγοράς ήταν αρνητικό. Όπως όμως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο πρακτορείο Reuters, δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Το «πακέτο» των παραχωρήσεων περιλαμβάνει σειρά πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων της Willis Tower Watson, όπως τους βραχίονες αντασφάλισης και συμβουλευτικών υπηρεσιών στη Γερμανία και τις μεσιτικές της δραστηριότητες στην Γαλλία -συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας Gras Savoye- στην Γερμανία, την Ισπανία και την Ολλανδία. Ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο περιουσίας και ατυχημάτων της Willis -μέσα από το οποίο εξυπηρετούνται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στις τέσσερις αυτές χώρες, καθώς οι χρηματοοικονομικές και επαγγελματικές της υπηρεσίες θα βγουν επίσης στο σφυρί.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Aon αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*