S&P: «Άλμα» στις ασφαλιστικές εξαγορές και συγχωνεύσεις στις ΗΠΑ φέτος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 21,16 δισ .δολ. ανήλθε η αξίας των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων στις οποίες εμπλέκονται ασφαλιστικοί όμιλοι από ΗΠΑ και Βερμούδες, σύμφωνα με έκθεση της S&P Global Market Intelligence. Με δεδομένο ότι το νούμερο αυτό υπερβαίνει…την αξία των συνολικών deals που έγιναν καθόλο το 2020 (και το ίδιο ισχύει για το 2019), δεν προκαλεί έκπληξη η εκτίμηση των αναλυτών του διεθνούς οίκου αξιολόγησης ότι «Η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ φέτος θα διπλασιαστεί, σηματοδοτώντας μια από τις ισχυρότερες χρονιές των τελευταίων 25 χρόνων».

Μεταξύ των συμφωνιών που θα «κάνουν τη διαφορά» φέτος, η S&P αναφέρει την πρόταση εξαγοράς ύψους 23 δις. δολαρίων της The Hartford από την Chubb (που απορρίφθηκε ως ανεπαρκής από την πρώτη, πυροδοτώντας φημολογία για πόλεμο προσφορών), καθώς και την σχεδιαζόμενη απόσχιση του κλάδου ζωής και συνταξιοδοτικών προϊόντων της AIG.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, «σε περίπτωση που η Hartford πωληθεί εντός του 2021 και η AIG βρει εταίρο που θα επενδύσει στον κλάδο ζωής και συντάξεων, το συνολικό ύψος των made in USA συμφωνιών φέτος μπορεί να ανέλθει στα 71,65 δις. δολάρια, με αύξηση 269,5% σε σχέση με το 2020. Εάν πάλι η The Hartford «μείνει στο ράφι» και η AIG επιλέξει την οδό της αρχικής δημόσιας εγγραφής για τον κλάδο ζωής-συντάξεων, τότε η δυνητική αξία των deals θα υποχωρήσει στα 40,55 δις. δολάρια για ολόκληρο το έτος, με αύξηση 109,1% σε σχέση με το 2020.

Πάντως, παρά τα υψηλά συνολικά ποσά, είναι αξιοσημείωτο ότι η αξία των deals στον κλάδο περιουσίας-ατυχημάτων υποχώρησε κατά το α’ τρίμηνο του έτους στο χαμηλότερο σημείο από το 2013, στα 923,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της S&P, για όλο το 2021, ο αριθμός των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα υπερβεί τις 600 για πέμπτο συνεχόμενο έτος, με δεδομένο ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity) είναι στο» «κυνήγι» για αγορές. Η πρόβλεψη αυτή, ωστόσο, παραπέμπει σε μείωση 11,4% από τον αριθμό των deals του 2020 (699) και συναρτάται με το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Biden για αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ, με αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 28%  από 21%.

Όχι από τη The Hartford στην πρόταση εξαγοράς της Chubb

Λος Αντζελες Λέικερς εναντίον Chubb!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*