Όχι από τη The Hartford στην πρόταση εξαγοράς της Chubb

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Βροντερό «όχι» εισέπραξε ο «Γολιάθ» (Chubb) από τον «Δαβίδ» (δηλαδή τον πολύ μικρότερο ασφαλιστικό όμιλο Hartford με έδρα το Κονέκτικατ)  The Hartford στην πρόταση εξαγοράς ύψους 23,2 δις. δολαρίων που υπέβαλε στις 11 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την  επίσημη ανακοίνωση της The Hartford, το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την πρόταση, κρίνοντας ότι «το να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις σχετικά μια στρατηγική συναλλαγή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της».  Παράλληλα, το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να συνεχίσει να υλοποιεί το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας. Όταν διέρρευσε η είδηση της προσέγγισης στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, είχε γνωστοποιηθεί ότι οι συνομιλίες  είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και ενδέχεται να μην τελεσφορήσουν.

Οικονομικοί σύμβουλοι της The Hartford είναι οι Goldman Sachs και Deutsche Bank και νομικοί σύμβουλοι το γραφείο  Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP.

O επικεφαλής της Chubb Evan Greenberg (γιος του πρώην επικεφαλής της AIG Hank Greenberg) ήταν ο ιθύνων νους της συμφωνίας, η οποία, αν προχωρούσε, θα συνιστούσε ένα από τα μεγαλύτερα deals  των τελευταίων ετών στην αμερικανική –και όχι μόνο- ασφαλιστική βιομηχανία και θα αύξανε ακόμα περισσότερο το ήδη μεγάλο αποτύπωμα της Chubb, που προέκυψε μετά από την συγχώνευσή της με την Ace το 2016. Σύμφωνα με την Chubb, ο συνδυασμός της με την The Hartford θα είχε στρατηγικά και οικονομικά οφέλη για τους μετόχους των δυο εταιρειών και άλλα εμπλεκόμενα μέρη. Άποψη την οποία δεν συμμερίστηκε o «στόχος» της εξαγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η Hartford, μια ιστορική, νοικοκυρεμένη εταιρεία που μετρά πάνω από 200 χρόνια ζωής θεωρούνταν εδώ και καιρό στόχος εξαγοράς όχι μόνο από τη «συμπατριώτισσά» της Chubb, αλλά και μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους όπως η  γερμανική Allianz και η ελβετική Zurich Insurance. Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη συμφώνησε τον περασμένο Δεκέμβριο να εξαγοράσει τον βραχίονα γενικών ασφαλίσεων της MetLife  στις ΗΠΑ έναντι 3.94 δις. δολ.

Απομένει να φανεί αν το «όχι» της The Hartford θα είναι η τελευταία πράξη, ή το πρώτο επεισόδιο ενός πιθανού «σίριαλ» με την Chubb να επανέρχεται με βελτιωμένη προσφορά (η αρχική της πρόταση στα 65 δολ./μετοχή ενσωμάτωνε premium 13% σε σχέση με την τιμή διαπραγμάτευσης της The Hartford στη Wall Street πριν την κατάθεση της πρότασης) ή εάν θα εμφανιστούν άλλοι μνηστήρες στο προσκήνιο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*