Λος Αντζελες Λέικερς εναντίον Chubb!

Η διάσημη ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ στρέφεται δικαστικά κατά το ασφαλιστικού ομίλου απαιτώντας αποζημίωση για διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω κορωνοϊού

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο….ιός των δικαστικών διεκδικήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού χτύπησε και την Chubb: Η διάσημη ομάδα μπάσκετ του NBA Λος Αντζελες Λέικερς στράφηκε δικαστικά κατά του αμερικανικού ασφαλιστικού ομίλου, υποστηρίζοντας ότι ο COVID-19 προκάλεσε υλικές ζημίες και καταστροφές στην περιουσία του και κατηγορώντας την Chubb ότι αποκομίζει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ αρνείται να την αποζημιώσει.

Οι Λέικερς υποστηρίζουν ότι κατέβαλαν ασφάλιστρα ύψους 145 χιλιάδων δολαρίων για ασφαλιστική κάλυψη εναντίον παντός κινδύνου, περιλαμβανομένου και του κινδύνου διακοπής/παύσης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όπως ισχυρίζονται, το συμβόλαιο δεν περιλάμβανε ρήτρα μη κάλυψης έναντι κινδύνου πανδημίας

«Ο κορωνοϊός ήταν παρών με φυσική παρουσία στο Staples Center (σ.σ. το γήπεδο των Λέικερς) και προκάλεσε υλική ζημία και καταστροφές μεταβάλλοντας την κατάσταση του χώρου σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απαιτούνται εκτεταμένες προσαρμογές και νέα πρωτόκολλα απολύμανσης προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γήπεδο και να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τους οπαδούς» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αγωγή.

Μεταξύ άλλων, οι Λέικερς υποστηρίζουν ότι είχαν διαφυγόντα έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις εισιτηρίων και τηλεοπτικών δικαιωμάτων, χορηγίες κλπ.

Σύμφωνα πάντα με την αγωγή, η Chubb, η οποία είχε ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ύψους άνω των 10 δις. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του έτους και κέρδη ύψους 2,4 δις. δολαρίων  «απλά απέρριψε την αξίωση αποζημίωσης των Λέικερς με μια τυπική αποστολή, χωρίς καν να διερευνήσει  την ουσία της υπόθεσης. Ακόμα χειρότερα, αρνήθηκε να αποζημιώσει τους πελάτες της κατ’ εντολή του διευθύνοντος συμβούλου, εγείροντας τον εσφαλμένο ισχυρισμό ότι οι ζημίες λόγω COVID δεν καλύπτονται από την ασφαλιστική σύμβαση».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chubb Evan Greenberg δήλωσε πρόσφατα ότι «η κάλυψη έναντι του κινδύνου της πανδημίας ουδέποτε συμπεριλήφθηκε στα τυπικά συμβόλαια ασφάλισης για διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας, επομένως ουδέποτε χρεώθηκαν ασφάλιστρα για τον εν λόγω κίνδυνο».

Με την αγωγή τους, οι Λέικερς επιδιώκουν από το δικαστήριο να τοποθετηθεί ρητά ότι ο κίνδυνος της πανδημίας καλυπτόταν από το συμβόλαιο. Κατηγορούν την Chubb για παράβαση των όρων της σύμβασης και των αρχών της καλής πίστης και διεκδικούν αποζημίωση και τα δικαστικά έξοδα.

Εκπρόσωπος της Chubb αρνήθηκε να σχολιάσει την δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*