«Στα σκαριά» mega -deal 23,2 δισ. δολ. στις ΗΠΑ!

H  Chubb υπέβαλε πρόταση φιλικής εξαγοράς στην Harftford Financial Services – H  κίνηση-ματ του Evan Greenberg, γιου του πρώην αφεντικού της ΑΙG, Hank Greenberg

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ένα από τα μεγαλύτερα deals των τελευταίων ετών στην παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία θα πάρει «σάρκα και οστά» σε περίπτωση που υλοποιηθεί η πρόταση της αμερικανικής Chubb να εξαγοράσει την Hartford Financial Services Group, ύψους 23,2 δισ. δολάρια – σε μετρητά (κυρίως) και μετοχές.

Η προτεινόμενη τιμή εξαγοράς αποτιμά την Hartford στα 65 δολ./μετοχή, που ενσωματώνει premium 13% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης στη Wall Street (57,41 δολ.). Η μετοχή του «στόχου» εκτοξεύθηκε στα 68 δολ. σήμερα, μόλις η είδηση  της πρότασης της Chubb διέρρευσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Η Hartford επιβεβαίωσε την είδηση και ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πρόταση με τους συμβούλους της, ενώ η Chubb έκανε λόγο για «ελκυστικό συνδυασμό από στρατηγικής και οικονομικής πλευράς για τους μετόχους και των δυο πλευρών», προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε «εποικοδομητικές, κατ’ ιδίαν συνομιλίες για την ταχεία ολοκλήρωση μιας επωφελούς για όλους συναλλαγής». Η μετοχή της Chubb έχει ενισχυθεί κατά 68% το τελευταίο δωδεκάμηνο, με τη χρηματιστηριακή της αξία να έχει ανέλθει στο ύψος-ρεκόρ των 66 δις. δολαρίων.

Αφεντικό της Chubb είναι ο 66χρονος Evan Greenberg, γιος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της AIG Maurice “Hank” Greenberg, που είχε αφήσει εποχή για τις επιθετικές στρατηγικές του στην AIG πριν την χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009. Φαίνεται ότι το μήλο έπεσε κάτω από την (ασφαλιστική) μηλιά, αφού ο Greenberg ο νεότερος δημιούργησε μια εταιρεία-μαμούθ δια της συγχώνευσης της Αce της οποίας ηγούνταν, με την Chubb σε ένα deal ύψους 30 δις. δολ. το 2016. H «νέα» Chubb αυτοχαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία γενικών ασφαλίσεων στον κόσμο, με παρουσία σε 54 χώρες και πάνω από 30.000 εργαζομένους.

Η Hartford, μια ιστορική, νοικοκυρεμένη εταιρεία που μετρά πάνω από 200 χρόνια ζωής θεωρούνταν εδώ και καιρό στόχος εξαγοράς όχι μόνο από «συμπατριώτισσές» της όπως την Chubb, αλλά και μεγάλους Ευρωπαίους «παίκτες» όπως  γερμανική Allianz και η ελβετική Zurich. Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη συμφώνησε τον περασμένο Δεκέμβριο να εξαγοράσει τον βραχίονα γενικών ασφαλίσεων της MetLife  στις ΗΠΑ έναντι 3.94 δισ. δολ.

Όπως εκτιμούν αναλυτές του κλάδου, η Hartford θα μπορούσε να βοηθήσει την Chubb να επεκταθεί περαιτέρω σε κλάδους όπως οι ασφάλειες κατοικίας και αυτοκινήτων, οι ασφαλίσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα ομαδικά προγράμματα εργαζομένων.

Σύμφωνα  πάντως με καλά πληροφορημένες πηγές, οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και ενδέχεται να μην τελεσφορήσουν.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*