Αυτοκίνητο: Η πανδημία έριξε το ασφάλιστρο, ποιοι και που πληρώνουν ακριβότερα

Μια χρονιά με πολλές προκλήσεις αποτέλεσε το 2020 και για την ασφάλιση αυτοκινήτου, καθώς η πανδημία οδήγησε όπως φαίνεται σε μείωση του ασφαλίστρου. Αρκετά φαίνεται πως άλλαξαν, ενώ κάποια άλλα χαρακτηριστικά παρέμειναν αμετάβλητα, όσον αφορά τις προτιμήσεις των οδηγών, τις καλύψεις που αναζητούν και την ευρύτερη εικόνα στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του InsuranceMarket.gr, το 2019 το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου ήταν 175,91€ / έτος και της μηχανής ήταν 101,78€ / έτος. (μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου/μηχανής για τα βασικά πακέτα)

Το 2020 το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου έπεσε στα 155,3€ / έτος και το μέσο ασφάλιστρο μηχανής στα 86,8€ / έτος. Πώς προέκυψε αυτό; Λόγω των έκτακτων μέτρων (τύπου γενικού lockdown), οι ασφαλιστικές έκαναν αρκετές εκπτώσεις, για να ελαφρύνουν τους πελάτες τους και να ανακόψουν το κύμα ανασφάλιστων και κατάθεσης πινακίδων.

Από την άλλη πλευρά αυξήθηκαν τα συμβόλαια με οδική βοήθεια: Η Οδική Βοήθεια δεν είναι υποχρεωτική κάλυψη, είναι όμως πολύτιμη. Αν ακινητοποιηθεί το όχημά σου λόγω βλάβης, ελαστικών, βενζίνης ή άλλων απροόπτων, η Οδική Βοήθεια θα έρθει και θα το μετακινήσει. Αν η επισκευή μπορεί να γίνει επιτόπου, τότε γίνεται. Διαφορετικά, θα σου ρυμουλκήσουν το όχημα σε συνεργαζόμενο συνεργείο της ασφαλιστικής σου. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει τον 4ο γηραιότερο στόλο οχημάτων στη Ευρώπη.

Η εξάμηνη ασφάλιση παραμένει η πιο δημοφιλής και το 2020 αλλά η ετήσια διάρκεια όλο και ανεβαίνει στις προτιμήσεις. Ειδικά τους τελευταίους μήνες του έτους, τα ετήσια συμβόλαια ασφάλισης είδαν έντονα αυξητική τάση!

Συγκεκριμένα, η πιο δημοφιλής διάρκεια ασφάλισης αυτοκινήτου αποδεικνύεται η 6μηνη με 36,9%. Ακολουθεί η ετήσια με 34,2%. Το 18,4% συγκεντρώνουν τα συμβόλαια 3 μηνών και μόλις 10,5% αγοράζει μηναία συμβόλαια ενός μήνα.

Στον αντίποδα κάποια χαρακτηριστικά παρέμειναν ίδια. Για παράδειγμα, τα ακριβότερα ασφάλιστρα (κατά μέσο όρο) φαίνεται πως τα έχει η Αττική. Τα πιο οικονομικά ασφάλιστρα φαίνεται να τα έχει το Βόρειο Αιγαίο.

διαβάστε αναλυτικά το report  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*