Γ. Στουρνάρας: Προειδοποίηση στη Βουλή για την ανάγκη bad bank

Tην ανάγκη δημιουργίας “bad bank” για ταυτόχρονη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προστασίας των κεφαλαίων των τραπεζών, ειδικά την περίοδο αυτή λόγω κρίσης, επεσήμανε σε ομιλία του στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με το υψηλότερο ποσοστό κόκκινων δανείων στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα εμφανίζεται πιο αδύναμο συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε και παρουσίασε στη Βουλή την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού – AMC (Asset Management Company) ή “κακή τράπεζα”, την οποία θεωρεί ότι αποτελεί τη βέλτιστη συστημική λύση για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Μάλιστα, κατά την παρουσίαση, ο κ. Στουρνάρας, αφού παρουσίασε τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες και τη συστημική αντιμετώπισή του από την πρόταση της ΤτΕ για “bad bank” προειδοποίησε ότι πλέον η απόφαση είναι ζήτημα της κυβέρνησης και ότι “ο θεσμικός ρόλος της ΤτΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα τελειώνει εδώ”.

Όπως είπε, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναγνωρίσει εδώ και αρκετό καιρό την αναγκαιότητα δραστικής επίλυσης του προβλήματος των ΜΕΔ. Στο πλαίσιο αυτό, έχει καταθέσει στην κυβέρνηση μία ολιστική και πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση εμπροσθοβαρούς αντιμετώπισης του προβλήματος των ΜΕΔ που επιλύει ταυτόχρονα και το θέμα του υψηλού ποσοστού της Αναβαλλόμενης Φορολογικής Απαίτησης στα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων, μέσω της σύστασης μιας Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού.

Η ΤτΕ με τη συγκεκριμένη πρότασή  της, αποβλέπει στο μέγιστο δυνατό όφελος της εθνικής οικονομίας και τη διατήρηση χρηματοπιστωτικής ευστάθειας. Το ελληνικό δημόσιο, με βάση αναλύσεις κόστους – οφέλους που οφείλει, κατά την άποψή μου, να κάνει για την επίπτωση της κάθε πρότασης στα δημοσιονομικά μεγέθη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα λάβει τις αποφάσεις του για την επιλογή της ιδανικότερης συστημικής λύσης.

Ανεξαρτήτως επιλογής η ΤτΕ θα συνεχίσει να είναι αρωγός των προσπαθειών για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ο θεσμικός ρόλος της ΤτΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα τελειώνει εδώ, δήλωσε.

Στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει στην Κυβέρνηση τη σύσταση Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) στην οποία θα μεταβιβαστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) στην καθαρή λογιστική τους αξία, τα οποία στη συνέχεια θα τιτλοποιηθούν σε όρους αγοράς.

Το ελληνικό δημόσιο θα προσφέρει την εγγύησή του ώστε να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ της αξίας μεταβίβασης και της εκτιμώμενης αγοραίας αξίας. Το κόστος της συναλλαγής θα το επωμιστούν σε βάθος χρόνου οι τράπεζες, όχι το δημόσιο και ο έλληνας φορολογούμενος. Για την παροχή της εγγύησης, το κράτος θα εισπράξει προμήθεια από τις τράπεζες, οι οποίες επιπρόσθετα θα καταβάλουν ειδικό φόρο (πλέον της φορολογίας εισοδήματος), ουσιαστικά μία αμοιβή εισόδου στο σχήμα (entry fee) σε βάθος πενταετίας. Η εν λόγω φορολογία, θα καταβάλλεται σε μετρητά και σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.

Το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη από υψηλότερες του αναμενομένου ανακτήσεις δανείων, μέσω διακράτησης του μεγαλύτερου μέρους των τίτλων κατώτερης διαβάθμισης (super junior). Η μεταβίβαση ΜΕΔ στην καθαρή λογιστική τους αξία στην εταιρεία διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού παρέχει κίνητρα στις τράπεζες που έχουν υψηλότερους δείκτες κάλυψης ΜΕΔ με προβλέψεις. Παράλληλα η διενέργεια τιτλοποιήσεων, σε πραγματικούς όρους αγοράς, αναμένεται ότι θα αυξήσει τη ρευστότητα των τραπεζών, θα ενισχύσει σημαντικά την οργανική τους κερδοφορία και, κυρίως, θα βελτιώσει την ποιότητα των εποπτικών τους κεφαλαίων.

διαβάστε αναλυτικά στο banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*