2020, η χρονιά του κορωνοϊού, 2021 η χρονιά της ανάκαμψης της αγοράς

Έλενα Ερμείδου

Ποιος θα το περίμενε ότι η αισιοδοξία που διαφαινόταν στις αρχές του νέου έτους, του 2020, θα γυρνούσε σε απαισιοδοξία στα μέσα και θα κρατούσε μέχρι και να φύγει ο χρόνος… Και δεν ξέρουμε, ούτε και μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις, πώς θα μπει το 2021. Όλα θα εξαρτηθούν από το εμβόλιο, πόσο γρήγορα θα μπει στην κυκλοφορία, ποιο θα είναι το ποσοστό επιτυχίας του και πόσο γρήγορα θα ανοίξει η οικονομία.

Υπό τη σκιά της πανδημίας, είναι πολύ δύσκολο να γράφουμε πολλά. Το να τα επαναλάβουμε, να μιλήσουμε ξανά για τον τρόπο που επιβλήθηκαν τα μέτρα, τι ήταν σωστό, τι ήταν λάθος, τι επαληθεύτηκε και τι όχι, πώς αντέδρασε η ασφαλιστική αγορά, πώς ανταποκρίθηκε η αγορά με την τηλεργασία, ποιος πούλησε λιγότερο, ποιος περισσότερο, ποιες πρακτικές επικροτούμε, ποιες αποφεύγουμε, είναι σήμερα κουραστικό.

Η επανάληψη αυτή, στη χρονική στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, θα έλεγα ότι κουράζει, φθείρει και δημιουργεί ανησυχία και σύγχυση. Ούτε και να κάτσουμε να αναλύσουμε τι συζητήσεις επί συζητήσεων έγιναν μπορούμε (και όλα για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας).

Το βέβαιο είναι ότι η ασφαλιστική αγορά άντεξε, έδειξε αυτό που συνηθίζεται να ακούγεται τελευταία: ανθεκτικότητα. Γιατί –να το πούμε κι αυτό– δεν είχε να αποζημιώσει τόσα χρήματα για ζημιές περιουσίας που προκλήθηκαν από τον Covid-19 όσα είχαν άλλες χώρες που έχουν υψηλό δείκτη ασφαλιστικής συνείδησης.

Οι επιχειρήσεις από τους κλάδους τουρισμού, εστίασης, εκμετάλλευσης ακινήτων ήταν στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστες. Πολλές από αυτές δεν θα τα καταφέρουν. Οι ασφαλισμένες ζημιές ήταν λίγες κι αυτό λέει πολλά.

Σίγουρα, η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, όμως για το 2021 διαφαίνονται ελπίδες ανάκαμψης στην αγορά. Ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης και analytics εξελίσσονται και υπόσχονται ανάπτυξη, η υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς και η τηλέ-υγεία, οι συντάξεις και τα προϊόντα αποταμίευσης παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, οι αστικές ευθύνες και οι ευθύνες διευθυντών και στελεχών βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος, αλλά και το νέο μοντέλο μετάβασης σε νέες μορφές ενέργειας υπόσχεται να δώσει δουλειές σε ασφαλιστές.

Οι Γερμανοί ασφαλιστές ψάχνουν για έργα εκτός χώρας τους

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*