back to top
27.3 C
Athens
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2026

Η μεγαλύτερη πρόκληση του 2021 για την ασφαλιστική αγορά

της Ελενας Ερμείδου

Μπορεί οι προκλήσεις του νέου υπουργού ενέργειας να είναι πολλές, όπως για παράδειγμα η ομαλοποίηση της αγοράς ενέργειας, η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς, οι συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ΔΕΗ, οι διαπραγματεύσεις τιμολογίων ενέργειας με τις βιομηχανικές μονάδες, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η είσοδος των ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, οι ιδιωτικοποιήσεις (αν και κάποιες έχουν μπει στον δρόμο) ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΛΑΡΚΟ κ.α., για την ασφαλιστική αγορά είναι μία πολύ μεγάλη και ξεχωρίζει μεταξύ των πολλών άλλων διαφορετικών: η πρόκληση αυτή είναι η διαχείριση του ρίσκου της ενέργειας.

- Advertisement -

Οι δηλώσεις του νέου υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αλλά και ότι έχει γίνει με τον τέως υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη αυτό διαμηνύουν.

Τα κρατικά και ιδιωτικά κονδύλια που θα πέσουν στην αγορά το 2021. Τα, δε, ιδιωτικά κεφάλαια δεν θα κρατήσουν το ρίσκο στα χέρια τους, θα μεταφέρουν έστω μέρος του ρίσκου στην ιδιωτική ασφάλισης, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες προς την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και νέους δρόμους για τον κλάδο.

- Advertisement -

Κίνδυνοι διακοπής λειτουργιών, κίνδυνοι κλιματικής αλλαγής, γεωπολιτικοί κίνδυνοι, άλλοι αστάθμητοι παράγοντες , υποδομές, ανέγερση έργων, βελτιώσεις υφιστάμενων έργων, οικονομικές απώλειες, υλικές ζημιές, μελέτες έργων, απόκλιση από τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα, φάσεις λειτουργίας έργου, ευθύνες έναντι τρίτων.

Όλα δείχνουν ότι οι μηχανές των τεχνικών ασφαλίσεων και των ευθυνών θα δουλέψουν με διπλές τουρμπίνες.

Από το μεγάλο project των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν προκύπτουν μόνο μεγάλα έργα αλλά και μικρά έργα. Η ιδιωτική ασφάλιση καλείται με την τεχνογνωσία της να καλύψει τον κίνδυνο και στα μικρά έργα τα οποία κατά κάποιο τρόπο θα συνδέονται με τα μεγάλα.

Τι γίνεται όμως με τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις των ασφαλιστικών;  Πώς θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν οι ασφαλιστικές τα μεγάλα έργα και την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρώπης όταν ένα εμπόδιο που λέγεται Solvency II δεν μετακινείται εύκολα;  Τα έργα προς το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα είναι μεγάλα, απαιτούν επενδυτικά κονδύλια που οι κανονισμοί του Solvency II τα φρενάρουν. Πώς μπορεί να ασφαλιστούν οι μεγάλοι αυτοί κίνδυνοι, αφού κατά το πλείστον συνδέονται με την χρηματοδότηση των; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πριν απαντηθεί, πρέπει να δουλευτεί ξανά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ΕΑΔΕ επανέρχεται στο ζήτημα του δικαιώματος συμβολαίου με αφορμή νέα Εγκύκλιο της Generali

Η Ένωση κάνει λόγο για πρακτικές που δημιουργούν ιδιαίτερα ανησυχητικό προηγούμενο για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Allianz: Νέα εποχή κινδύνων αλλά και ευκαιριών σηματοδοτεί η ραγδαία ανάπτυξη data centers

Th. Lillelund: «Η ΤΝ μετατρέπει την τελευταία γενιά κέντρων δεδομένων σε κρίσιμη υποδομή» – Η παγκόσμια αγορά ασφάλισής τους θα υπερδιπλασιαστεί ως το 2030

Πολιτικό ραντεβού στο ΕΕΑ για την ιδιωτική ασφάλιση – Ο Χατζηθεοδοσίου φέρνει στο ίδιο τραπέζι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Εκπρόσωποι των κομμάτων θα παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για τον χώρο της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Καλοκαίρι με… απρόοπτα: Η ασφάλιση στο επίκεντρο της καλοκαιρινής καθημερινότητας

Η καλοκαιρινή καμπάνια του Insurancemarket υπενθυμίζει ότι απρόβλεπτα περιστατικά μπορεί να προκύψουν ακόμη και στις πιο ανέμελες στιγμές

Ασφάλιση κατοικίας: Η πρόληψη πριν τις διακοπές μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική

Η ΩΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι ένας σύντομος έλεγχος πριν από την αναχώρηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των κινδύνων

Φιλικός Διακανονισμός: Η λύση που απλοποιεί και επιταχύνει την αποζημίωση ύστερα από τροχαίο

Η Apollon Insurance υπενθυμίζει τα ενός συστήματος που επιτρέπει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την ταχύτερη διαχείριση των απαιτήσεων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΟΔΥ: Σαφής επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η εξάπλωση του ιού δεν είναι πλέον σποραδική, αλλά σταθερά αυξανόμενη

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών οξείας μέθης ανήλικων που καταλήγουν στα Επείγοντα

Ανήλικοι καταρρέουν μέσα στα μπαρ και οι υπεύθυνοι τους πετούν έξω, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Αυστηρή τήρηση του νόμιμου ωραρίου και της ΣΣΕ, καθώς και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων απαιτεί ο ΣΥΑΕ

Τόσο ο Σύλλογος όσο και η ΟΑΣΕ τονίζουν ότι δεν επιτρέψουν καμία καταχρηστική συμπεριφορά και παρανομία

Νέο επεισόδιο «Και Αν Συμβεί… και χρειαστείς Νομική Προστασία;» – Powered by ARAG

Το επεισόδιο αναδεικνύει τη Νομική Προστασία όχι ως απλή συμπληρωματική κάλυψη, αλλά ως ουσιαστικό μέρος μιας ολοκληρωμένης ασφαλιστικής πρότασης

Καλοκαιρινές οδικές αποδράσεις: Ο σωστός έλεγχος του αυτοκινήτου πριν το ταξίδι

Ένας έλεγχος λίγων λεπτών μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σε περίπτωση απροόπτου, υπενθυμίζει η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική