Προϋποθέσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας

Τους όρους για την βέλτιστη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος με στόχο την αποδοχή των μέτρων από τους πολίτες.

Πρώτη προϋπόθεση σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του κ. Μόσιαλου στα social media είναι τα ξεκάθαρα μηνύματα προς τους πολίτες, όπως ήταν το «μένουμε σπίτι» κατά το πρώτο lockdown. Στη συνέχεια «τα μηνύματα δεν ήταν εξίσου σαφή», ενώ ο καθηγητής τονίζει ότι θα έπρεπε να υπάρχει κατά την περίοδο χαλάρωσης που ακολούθησε έως σήμερα συνεχής πληροφόρηση.

Σε δεύτερο επίπεδο τα μέτρα θα έπρεπε να είναι σαφή και τεκμηριωμένα ως προς την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και η συνεκτικότητα στις ανακοινώσεις. «Πρόσφατο παράδειγμα είναι η επέκταση των περιοριστικών μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών είχε προγραμματίσει συνεδρίαση για σήμερα για να εξετάσει τα δεδομένα. Πριν την συνεδρίαση της επιτροπής ανακοινώθηκε από κυβερνητικές πηγές ότι θα υπάρξει μείωση των περιορισμών. Μερικές ώρες αργότερα ανακοινώθηκαν περισσότεροι περιορισμοί, όπως και το ότι θα ανοίξουν τα σχολεία την 11η Ιανουαρίου, και ότι αυτό θα διευκόλυνε το έργο της επιτροπής. Το τελευταίο δεν ήταν αναγκαίο: οι αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί.» σημειώνει με νόημα ο κ. Μόσιαλος.

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr