Ο τελικός λογαριασμός για την ασφαλιστική αγορά

της Ελενας Ερμείδου

Είμαστε ακόμα στον μήνα Σεπτέμβριο. Δεν έχει εκδοθεί ακόμα ο τελικός λογαριασμός των ζημιών από τον Covid-19 από τις ασφαλιστικές. Οι φετινοί ισολογισμοί δεν είχαν και τις καλύτερες επιδόσεις. Αν οι φετινοί ισολογισμοί είχαν αυτή την εικόνα, οι ισολογισμοί του 2020 τι θα παρουσιάσουν;

Μέχρι σήμερα η ασφαλιστική αγορά καταγράφει ζημιές από τον κορωνοϊό, και θα συνεχίσει να καταγράφει, ο τελικός λογαριασμός θα βγει περί τα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου.

Τα πρωτόκολλά έχουν κόψει την κίνηση παντού. Ο φόβος εξουσιάζει τις αποφάσεις, τα εισοδήματα πέφτουν, οι επιχειρήσεις στέκονται με νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές που οδηγούν στον γκρεμνό. Όλοι οι κλάδοι της οικονομίας παρουσιάζουν ζημιές. Ο μόνος κλάδος που πάει πολύ καλά είναι η ιδιωτική ασφάλιση

«Εχουμε σπιντάρει», «πάμε πολύ καλά»,  «διπλασιάσαμε τις πωλήσεις μας», «δεν φοβούμαστε τον κορωνοϊό»,  «ο κορωνοϊός μας έκανε πιο δυνατούς, ξέρουμε που πάταμε και τι να προσέχουμε», «ο κόσμος ενδιαφέρεται για τη υγεία». Αυτές είναι μερικές διαβεβαιώσεις που παίρνουμε από την ασφαλιστική αγορά.

Επίσης η αγορά αποδέχεται ότι η πορεία της ιδιωτικής ασφάλισης πάει παράλληλα με την πορεία της οικονομίας. Εδώ υπάρχει μία σύγκρουση από την οποία προκύπτουν ερωτήματα;

Πώς γίνεται να ακούμε ότι όλες οι ασφαλιστικές πάνω τόσο καλά εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, όταν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, πέφτουν, όταν οι επιχειρήσεις δεν δουλεύουν λόγω πρωτοκόλλων και όταν οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν;

Ραντεβού για πωλήσεις πακέτων ακυρώνονται λόγω των νέων μέτρων. Οι μηχανισμοί της παραγωγής δεν μπορούν να δουλέψουν από το διαδίκτυο σωστά. Η διαχείριση και το management επίσης. Τα συνέδρια όσα γίνουν και αν γίνουν διαδικτυακά δεν έχουν την ίδια αξία με τα συνέδρια που γίνονται δια της φυσικής παρουσίας, η εκπαίδευση το ίδιο.  Η δυναμική συνεπώς δεν είναι ίδια.

Ο κλάδος χρειάζεται να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια. Αν κάθεται στον καθρέφτη και βλέπει μόνο τον εαυτό του, το πρόβλημα μετά από έξι μήνες που θα βγουν τα επόμενα αποτελέσματα θα είναι μεγαλύτερο.

Και έπεσε και η καμπάνα από την ΤτΕ πως η  ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ασφαλιστικές επιχειρήσεις και λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 1 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 80 εκατ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου του 2020. Εδώ μιλάμε για τις παλιές ιστορίες της διαμεσολάβησης.

Όμως αυτή την στιγμή δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε αυτούς από εμάς, ή εμάς από αυτούς. Ας δούμε στο σύνολο τον κλάδο πως μπορεί να πάει μπροστά.

 

One comment

  1. Αθανασιος Συμεωνιδης

    Συγχαριτηρια Κα Ερμειδου για το αρθρο σας.
    Ειναι οαση μεσα στην ερημια των εταιριων που δεν θελουν να δουνε ορθολογικα ,αξιοκρατικα κ αξιοπρεπως τις υποχρεωτικες αλλαγες που οφειλουν να κανουνε,την αλλαγη νοοτροπιας στην αναληψη κινδυνων , τους τροπους εκπαιδευσης κ βεβαιως τον σαφη διαχορισμο του παραδοσιακου δικτυου με τις αμερικανιες που εφαρμοζουν. Σαν απλος ταπεινος κ τελευταιος των τελευταιων μια ερωτηση θα κανω:
    Εχουν στοχο να εξαφανισουν τον ασφαλιστη που τους εκανε απο απλα ΑΦΜ επιχειρησεις εκατομμυριων σκαβοντας την Ελλαδα απ ακρη σε ακρη για να γλυτωσουν απο την προμηθεια του ισως και την γνωση που μεταφερει στους καταναλωτες???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*