Εκτίμηση για 3 δις. δολ.  ασφαλισμένες ζημίες από την έκρηξη στη Βηρυτό

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 3 δις. δολάρια υπολογίζουν αναλυτές και πηγές του ασφαλιστικού κλάδου τις ασφαλισμένες ζημίες από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που κόστισε τη ζωή σε 154 ανθρώπους, τραυμάτισε χιλιάδες άλλους και ισοπέδωσε μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Αξιωματούχου κάνουν λόγο για οικονομικές ζημίες της τάξης των 15 δις. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εκτιμάται ότι δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη.

H Swiss Re, ωστόσο, υπολόγισε ότι οι ασφαλισμένες ζημίες από τις εκρήξεις σε αποθήκη στο Τιαντζίν της Κίνας (μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπογενείς καταστροφές του 2015 που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 116 άτομα) ήταν της τάξης των 2,5-3,5 δις. δολαρίων.

«Εάν κάνουμε έναν παραλληλισμό με το Τιαντζίν, θα δούμε ότι πιθανότατα υπάρχουν σημαντικές ασφαλισμένες ζημίες», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o Ghislain Le Cam,  υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης AM Best.

Πηγή της ασφαλιστικής αγοράς που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, υπολόγισε τις ασφαλισμένες ζημίες από την έκρηξη στη Βηρυτό σε 2-3 δις. δολάρια. Ο λογαριασμός αυτός περιλαμβάνει και τις αξιώσεις του ίδιου του λιμανιού για την καταστροφή που υπέστη και την διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, 

Η Munich Re δήλωσε προ ημερών ότι η έκρηξη κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε μεγάλες απαιτήσεις για αποζημίωση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει εκτίμηση. Η ΑΧΑ και η Allianz, που επίσης δραστηριοποιούνται στο Λίβανο, επίσης είπαν ότι ήταν πολύ νωρίς για αξιόπιστούς υπολογισμούς ασφαλισμένων ζημιών.

Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένες ζημίες από την έκρηξη στο Τιαντζίν ήταν υψηλές λόγω της αξίας των χιλιάδων εισαγόμενων αυτοκινήτων που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι.

Στη Βηρυτό, η έκρηξη κατέστρεψε το μοναδικό μεγάλο σιλό (αποθήκη σιτηρών) της χώρας. Αν και οι ζημίες που σχετίζονται με τα αγαθά που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της Βηρυτού λογικά θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές στο Τιαντζίν, και πάλι ο αριθμός δεν θα είναι αμελητέος, είπε δεύτερη πηγή, επίσης υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Μια ειδοποιός διαφορά είναι ότι η έκρηξη στη Βηρυτό κατέστρεψε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία, τα οποία θα είναι το αντικείμενο των περισσότερων αιτήσεων αποζημίωσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*