Πώς υπολόγισαν τις απαιτήσεις από την πανδημία οι ασφαλιστές

της Ελενας Ερμείδου

500 εκατομμύρια, 700 και 442 εκατομμύρια έφτασαν οι απαιτήσεις από τον Covid-19 για την Swiss Re, Munich Re και Scor αντίστοιχα το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ωστόσο οι αυξημένες απαιτήσεις μέχρι στιγμής έχουν προκύψει από την αύξηση των εκτιμήσεων των αποθεματικών κεφαλαίων και όχι των πραγματικών πληρωμένων απαιτήσεων. Οσο περνά ο χρόνος και προς το τέλος στου 2020 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι απαιτήσεις στον κλάδο ζωής λόγω της θνησιμότητας, ενώ θα μετριαστούν οι απαιτήσεις στον κλάδο περιουσίας και αποθεμάτων αναφέρει η Moody’s σε ανάλυση της.

Το πρώτο τρίμηνο οι περισσότερες αποζημιώσεις σχετίζονται με την ταξιδιωτική ασφάλιση και τις ακυρώσεις των εκδηλώσεων, λόγω της απαγόρευσης των ταξιδίων και το κλείσιμο των συνόρων.  Η επιβολή των αυστηρότερων μέτρων οδήγησαν στην διακοπή επιχειρηματικών λειτουργιών και την αύξηση των απαιτήσεων για τον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων.

Και ενώ κάποιες από τις σχετικές απαιτήσεις δεν έχουν υποβληθεί οι (αντ)ασφαλιστές τις έχουν ενσωματώσει στους λογαριασμούς τους ως μέρος των αποθεματικών τους που έχουν  πραγματοποιηθεί αλλά δεν έχουν αναφερθεί.

Για παράδειγμα η SCOR έχει συμπεριλάβει στο βασικό σενάριο των προβλέψεων της 198 εκατομμύρια για να καλύψει προβλεπόμενες απαιτήσεις μεταξύ 1η Ιουλίου 2020 και 30 Ιουνίου 2021 ως μέρος των υπολογισμών που κάνει για το Solvency II σε σύγκριση με τις ζημιές ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ στον κλάδο ζωής που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*