Στ. Κωνσταντάς: Απαραίτητες οι συμπράξεις για την στήριξη συντάξεων και αποταμίευσης

Τις έντονες προκλήσεις που έχει φέρει η πανδημία σε συνάρτηση με τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, κ. Σταύρος Κωνσταντάς.

Απάντηση σε όλα αυτά, αναφερόμενος σε ζητήματα που αφορούν και την ασφαλιστική αγορά, είναι η συνεργασία, με συμπληρωματικότητα, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στον τομέα των συντάξεων και την ενθάρρυνση της ασφαλιστικής συνείδησης – αποταμίευσης.

“Η χώρα μας λίγο πριν την κρίση που επέφερε ο Covid-19 έδειξε σταθερή πορεία ανάκαμψης η οποία με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις και τα απαιτούμενα κεφάλαια, μπορεί να επιστρέψει συντομότερα. Είναι επιτακτική ανάγκη με τα δεδομένα όπως εξελίσσονται, να υπάρξει στροφή προς την ιδιωτικές συμπληρωματικές συντάξεις, που με την σειρά τους θα δώσουν μέσα από τις επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας μας. Το σύστημα των τριών Πυλώνων, ο τρόπος εφαρμογής του, οι προτάσεις για την μεταβατική περίοδο υπάρχουν και είναι δοκιμασμένες σε πολλές χώρες του Εξωτερικού”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, περιέγραψε τις δυοίωνες προβλέψεις των ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, σημειώνοντας πως τα νέα και για την ελληνική οικονομία δεν είναι αισιόδοξα για το β’ τρίμηνο του έτους.

“Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί ίσως και 10% για ολόκληρο το έτος, καθώς κατά ένα μεγάλο βαθμό ως γνωστόν το ΑΕΠ μας στηρίζεται στην συμβολή του Τουριστικού Τομέα στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας και επιπλέον η μείωση του παραγωγικού αποτελέσματος σε ορισμένες περιοχές της χώρας αλλά και σε άλλους παραγωγικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς, ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα”, σημείωσε τονίζοντας πως για την Ελλάδα είναι σίγουρα περισσότερο επώδυνο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα μόλις κατάφερε να βγει από τη βαθιά 10ετή ύφεση λίγο πριν από το lockdown του Covid.

διαβάστε: Χρ. Σαρδελής: Η πρόοδος των οικονομιών συμβαδίζει με τον ρυθμό ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς

επίσης: Αλ. Σαρρηγεωργίου: Παραμένουμε ανασφάλιστοι αλλά υπάρχουν τάσεις αύξησης για ασφάλιση Υγείας

Απειλή για Ασφαλιστικές Ζώης και Συνταξιοδοτικά Ταμεία τα μηδενικά επιτόκια

“Τα αρνητικά επιτόκια, τα οποία ήταν ήδη μια πραγματικότητα πριν από την πανδημία, αποτελούν απειλή για πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά ιδιαίτερα για τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία και για τις Ασφαλιστικές Εταιρείες Ζωής που στην πλειονότητα τους, διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους Συνταξιοδοτικά και Προγράμματα Ασφάλισης Ζωής μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων. Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν μια αρνητική τάση που θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα”, σημείωσε.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η ανάγκη για συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα, με κάθε χώρα να έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρύθμισης, βρισκόμενη η κάθε μια σε διαφορετικό καθεστώς εφαρμογής και προσαρμογών. Η ανάγκη αναδιάρθρωσης των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, όσο αναγκαία κι είναι για την Πολιτεία, δεν παύει να είναι δαπανηρό και επώδυνο εγχείρημα , με αποτελέσματα που δεν είναι άμεσα ορατά ούτε για την κοινωνία ούτε και τους έχοντες την ευθύνη των αλλαγών. Ωστόσο, σίγουρα επηρεάζουν το μέλλον των επόμενων γενεών”, μιλώντας για τις επιπτώσεις στα συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία – όπως σημείωσε-  θα κληθούν παράλληλα να επανεξετάσουν συνολικά τις επενδυτικές στρατηγικές τους, ειδικά με τα επιτόκια να βαίνουν συνεχώς μειούμενα, επηρεάζοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

Η ασφαλιστική βιομηχανία θα συνεχίσει να συμβάλει ως μεγάλος θεσμικός επενδυτής

Παράλληλα, στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Κωσταντά βρέθηκε επίσης και η αυξανόμενη τάση για επενδύσεις ESG, σε επενδυτικά σχήματα, δηλαδή, με στόχευση την βελτίωση περιβάλλοντος, κοινωνίας και Εταιρικής διακυβέρνησης. Δυνητικά θα μπορούσαν να βελτιώσουν όχι μόνο το ενεργητικό των Ασφαλιστικών Εταιριών και Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και να μειώσουν υπό συνθήκες το ρίσκο που εμπεριέχεται στο παθητικό.

Λύση, παράλληλα, στις αυξανόμενες πιέσεις στην οικονομία και την ασφαλιστική αγορά αποτελεί η ενθάρρυνση των επενδύσεων και ειδικότερα στην ασφαλιστική αγορά, με παράλληλα φορολογικά κίνητρα για την αγορά ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, είτε του 2ου Πυλώνα είτε του 3ου Πυλώνα, με τρόπο συμπληρωματικό προς την Κοινωνική Ασφάλιση.

“Η Ελληνική Ασφαλιστική Βιομηχανία είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι η βραχυπρόθεσμη απώλεια φόρων λόγω των κινήτρων, θα επικαλυφθεί από την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος του ασφαλιστικού κλάδου, της αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και φυσικά την αύξηση των διαθέσιμων επενδύσεων σε τομείς εξωστρεφείς και καινοτόμους υποδομών και τεχνολογίας”, σημείωσε ο κ. Κωνσταντάς.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κωνσταντάς σημείωσε πως μια πιθανή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, αξιοποιώντας την ανοδική πορεία κατά την προ-κορονοιού περίοδο μια τάση που αναμένεται να επιστρέψει, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής θα εμφανιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Βάιος Κρόκος

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*