Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος

Ι. Ξηρογιαννόπουλος: Το business interruption επίκαιρο όσο ποτέ

του Βάιου Κρόκου

Στη δίνη του κορωνοϊού συνεχίζουν να βρίσκονται μεγάλες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, απόρροια των συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομική δραστηριότητα.

Ένα θέμα που είναι επίκαιρο όσο ποτέ αποτελούν οι απώλειες που καταγράφονται λόγω της διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (business interruption), ζήτημα στο οποίο έχει σημαντικό ρόλο ο ασφαλιστικός κλάδος.

Είναι γεγονός ωστόσο πως τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην πλειοψηφία τους προβλέπουν καλύψεις για απώλεια εισοδήματος με κινδύνους που σχετίζονται με γεγονότα όπως σεισμοί, πυρκαγιές, πολυήμερες και υλικές καταστροφές και όχι με διακοπή δραστηριότητας λόγω πανδημίας.

«Το ζήτημα της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι κίνδυνοι και οι πιο εξειδικευμένες καλύψεις είναι κάτι που θα απασχολήσουν εκ νέου την αγορά, όπως αποτυπώνεται από την συγκυρία. Η ενεργοποίηση των καλύψεων για απώλεια εισοδήματος ενεργοποιείται μόνο σε καλυπτόμενους κινδύνους», σημειώνει χαρακτηριστικά στο IW, o κ. Ιωάννης Ξηρογιαννόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers.

«Αναμένεται στο άμεσο μέλλον να τεθεί επί τάπητος το ευρύτερο πλαίσιο, καθώς για την ώρα στις περισσότερες περιπτώσεις στα συμβόλαια εμπίπτει η Ανωτέρα Βία λόγω της πανδημίας», τονίζει.

Μιλώντας για την εν εξελίξει κρίση, ο κ. Ξηρογιαννόπουλος σημείωσε πως ο ασφαλιστικός κλάδος δεν θα σταματήσει να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς. Οι εργασίες συνεχίζονται με τις κατάλληλες προσαρμογές και βασικό ζητούμενο είναι το πόσο θα διαρκέσει η εν λόγω συγκυρία.

«Σίγουρα υπάρχουν άλλοι κλάδοι με σοβαρότερες συνέπειες, για την ώρα, όπως τουρισμός – ξενοδοχεία, που θα χρειαστούν ίσως 1-2 χρόνια να ανακάμψουν» σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν σε κινήσεις με το να μην εξαιρέσουν την πανδημία από συμβόλαια Υγείας και τοποθετήθηκαν για τις καλύψεις σε σχέση με τον Covid-19, επισημαίνοντας πως ήταν μια κίνηση που έδειξε τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει ο κλάδος.

Νέοι cyber κίνδυνοι

Κατά τα άλλα, κρίσιμο ζήτημα για την ασφαλιστική αγορά αποτελούν πλέον ακόμα περισσότερο οι αναδυόμενοι cyber κίνδυνοι, φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες των εταιρειών.

«Είναι γεγονός πως σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπήρχαν οι υποδομές και η ασφάλεια για τηλεργασία και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, όπως απαιτείται λόγω κορωνοϊού», τόνισε ο κ. Ξηρογιαννόπουλος εκτιμώντας πως στο επόμενο διάστημα ίσως υπάρξουν περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις…»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*