Κοροναϊός: Ποιες έρευνες γίνονται για φάρμακα και εμβόλια διεθνώς

Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει έρευνες για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων κατά του κοροναϊού. Μερικές από αυτές έχουν ήδη μπει σε δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά βρισκόμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο και ειδικά οι έρευνες για εμβόλιο δεν θα έχουν ολοκληρωθεί νωρίτερα από το 2021.

Αρκετές από τις μελέτες βρίσκονται σε προκλινικό στάδιο και άρα θα καθυστερήσουν. Επίσης, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ανάπτυξη εμβολίων είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση, σε σχέση με την ανάπτυξη φαρμάκων. Να μην ξεχνάμε ότι αφορά τη χρήση σε υγιή άτομα και την προστασία τους από τον κοροναϊό.

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποια φάρμακα και εμβόλια βρίσκονται υπό έρευνα και σε ποιο στάδιο βρίσκονται:

  • Φάρμακο remdesivir – Εταιρεία Gilead Sciences – Στάδιο: Φάση 3.

Το remdesivir του Gilead μελετάται σε 5 κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο. Στην Κίνα, η Gilead εντάσσει περίπου 1.000 ασθενείς που διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό για να προσδιορίσουν αν πολλαπλές δόσεις remdesivir μπορούν να αντιστρέψουν τη λοίμωξη. Οι κύριοι στόχοι είναι η μείωση του πυρετού και η παροχή βοήθειας στους ασθενείς να βγουν από το νοσοκομείο εντός δύο εβδομάδων. Το φάρμακο, το οποίο προηγουμένως απέτυχε σε μια μελέτη για τον ιό Ebola, χορηγείται ενδοφλεβίως.

  • Regeneron Pharmaceuticals – Στάδιο: Προκλινικό

Η Regeneron κατασκευάζει ανθρώπινα αντισώματα από γενετικά τροποποιημένους ποντικούς. Η εταιρεία έχει ανοσοποιήσει τα ιδιόκτητα ποντίκια που παράγουν αντισώματα με ένα αβλαβές ανάλογο του νέου κοροναϊού, δημιουργώντας πιθανές θεραπείες για τη μόλυνση. Η Regeneron σχεδιάζει να επιλέξει τα δύο πιο ισχυρά αντισώματα και να προωθήσει το κοκτέιλ σε μελέτες στον άνθρωπο μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Την τελευταία φορά που η Regeneron ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της επιδημίας Ebola του 2015, κατάφερε να φτιάξει ένα κοκτέιλ που σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά επιβίωσης για τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*