Στην ΑΙG ήταν ασφαλισμένο το μοιραίο ελικόπτερο του Kobe Bryant

Πώς επωμίζεται ο λογαριασμός του πολύνεκρου δυστυχήματος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο αμερικανικός ασφαλιστικός όμιλος AIG φέρει το κύριο βάρος της ασφαλιστικής κάλυψης όσον αφορά το πολύνεκρο δυστύχημα με ελικόπτερο που κόστισε τη ζωή στον διάσημο μπασκετμπολίστα Kobe Bryant, την 13χρονη κόρη του και πέντε ακόμα άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής ιστοσελίδας Insurance Insider, η εταιρεία Island Express Helicopters που είχε καταχωρηθεί ως ιδιοκτήτης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Bryant και τους υπόλοιπους έξι επιβάτες, είχε γενική ασφαλιστική κάλυψη αερομεταφορών και αστικής ευθύνης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες και άλλες ασφαλιστικές είχαν επωμιστεί μέρος του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των  Axa XL, Swiss Re and Great American.

Πηγές αναφέρουν ότι η ασφαλιστική κάλυψη του χειριστή του ελικοπτέρου ήταν ύψους 50 εκατ. δολαρίων, υπολογίζοντας παράλληλα το κόστος της κάλυψης του ίδιου του σκάφους (Sikorsky S-76) μεταξύ 6 και 8 εκατ. δολ.

Ένας ειδικός στις ασφαλίσεις αερομεταφορών ανέφερε στο Insurance Insider ότι το τελικό ύψος των αποζημιώσεων που θα κληθούν να πληρώσουν οι εμπλεκόμενες ασφαλιστικές θα εξαρτηθεί και από το εάν υπάρχει η λεγόμενη ρήτρα «per-passenger stop» στο συμβόλαιο. Πρόκειται για ένα είδος ρήτρας που εισάγουν οι underwriters τα τελευταία χρόνια για να μπαίνει «πλαφόν» στις αποζημιώσεις που απορρέουν από αστική ευθύνη και ακολούθως να περιορίζονται οι διογκούμενες ζημίες στον κλάδο.

Σημειώνεται ότι αρκετές (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από τις γενικές ασφαλίσεις αερομεταφορών, καθώς ο εν λόγω κλάδος παρουσιάζει αυξητική τάση στις ζημίες, αλλά και τα κόστη που συνδέονται με τη διαχείριση των αιτήσεων αποζημίωσης.  Τον Αύγουστο του 2019 η Swiss Re περιόρισε δραστικά τη δραστηριότητά της στον παγκόσμιο κλάδο ασφαλίσεων αερομεταφορών, ακολουθώντας το παράδειγμα των  Brit and MS Amlin που είχαν σταματήσει πρωτύτερα να αναλαμβάνουν κινδύνους από τον συγκεκριμένο τομέα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*