«Καμπανάκι» από Swiss Re για την κλιματική αλλαγή

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής έκρουσε ο διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re  Christian Mumenthaler , ζητώντας από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα να συνεργαστούν και να συγκροτήσουν ένα βιώσιμο σχέδιο δράσης. 

Όπως υποστήριξε, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κοινό στόχο που θα πρέπει να υποστηριχθεί από τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, καθώς οι πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων μόνο δεν αρκούν. Ανέφερε για παράδειγμα ότι εμβληματικές πρωτοβουλίες όπως η Συμφωνία των Παρισίων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα μετά την υιοθέτησή τους τέσσερα χρόνια πριν, ενώ και η πρόσφατη Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP 25) κατέληξε σε αδιέξοδο.

‘Οι πολιτικοί δεν είναι οι μόνο φορείς αλλαγής. Οι επιχειρήσεις έχουν την ισχύ του κεφαλαίου και μπορούν να κάνουν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» είπε ο Mumenthaler. «Πολλές εταιρείες ήδη υιοθετούν πιο βίώσιμες πρακτικές, αλλά η προσπάθεια δεν είναι τόσο συντονισμένη όσο θα έπρεπε».

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της Swiss Re προέτρεψε τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν «συμμαχίες σε όλους τους κλάδους» και να διοχετεύσουν την συλλογική τους τεχνογνωσία για να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες για κλιματικά θέματα. Οι εταιρείες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι η επιβίωσή τους θα εξαρτηθεί από την εξεύρεση πιο δραστικών λύσεων για την κλιματική κρίση, ενώ η εντεινόμενη πίεση από τους εργαζόμενους και τους μετόχους τις εξωθεί να αλλάξουν.

Ο  Mumenthaler σύγκρινε την φιλοδοξία της επίτευξης του στόχου δημιουργίας οικονομίας μηδενικών ρύπων με την φιλοδοξία του ανθρώπου να φτάσει στον πλανήτη Άρη και σημείωσε ότι  οι ρεαλιστικές λύσεις απαιτούν από τις επιχειρήσεις να εστιάσουν σε άλλα θέματα πέραν της τιμολόγησης των ρύπων.

«Το κοινό στοιχείο των κλιματικών στόχων και της φιλοδοξίας να πάμε στον Άρη είναι η ανάγκη για ένα βιώσιμο σχέδιο δράσης που είναι προσαρμόσιμο, ευέλικτο και κοινής αποδοχής», είπε. «Για κάθε κλάδο της οικονομίας και κάθε πηγή εκπομπής ρύπων, πρέπει να αξιολογήσουμε τις διαθέσιμες τεχνολογίες για να μειώσουμε τις εκπομπές, ποια είναι τα κενά που πρέπει να κλείσουν και πώς να κάνουμε τις πιο αποδοτικές επενδύσεις…Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση , αλλά πρέπει να δράσουμε πριν να είναι αργά. Μαζί έχουμε την γνώση, την τεχνολογία και τις ικανότητες να αναπτύξουμε ένα λειτουργικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και να μην χρειαστεί η ανθρωπότητα….να αναζητήσει σωτηρία στον πλανήτη Άρη», κατέληξε ο κ. Mumenthaler.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*