back to top
15.7 C
Athens
Σάββατο 14 Μαρτίου 2026

Χάρτης πορείας για τους ασφαλιστές Ζωής

της Ελενας Ερμείδου

Ούτε αρνητικές, ούτε θετικές είναι προοπτικές του κλάδου Ζωής για το 2020, αλλά σταθερές σύμφωνα με την μελέτη που έδωσε χτες στην δημοσιότητα η Moody’s.

- Advertisement -

Διαβάστε:

Η ακτινογραφία των ασφαλίσεων Ζωής

- Advertisement -

Οι ασφαλιστές Ζωής ψάχνουν τρόπους να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στο παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, στο αυστηρό εποπτικό περιβάλλον αλλά και στο πλαίσιο των συντηρητικών επενδυτικών επιλογών. Οι συντελεστές αυτοί είναι που οδήγησαν τον οίκο αξιολόγησης να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό καθώς όπως σημειώνει.

Τα κυριότερα συμπεράσματα σύμφωνα με την Moody’s

  • Τα χαμηλά επιτόκια αποτελούν για μία ακόμα φορά τον βασικό παράγοντα κινδύνου για το κλάδο, ασκώντας πιέσεις στην οικονομική φερεγγυότητα των ασφαλιστικών.
  • Τα χαμηλά επιτόκια επίσης ασκούν πιέσεις στους ασφαλιστές ζωής να επανέπενδύουν τα κεφάλαια που έχουν ωριμάσει, σε συνθήκες χαμηλότερων αποδόσεων επιδρώντας στα επενδυτικά έσοδα και αυξάνοντας την ζήτηση προς επενδύσεις με υψηλότερες αποδόσεις και υψηλότερου κινδύνου.
  • Το ΑΕΠ και τα επίπεδα ανεργίας ακόμα ενισχύουν την ανάπτυξη του κλάδου, αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομάς επιβραδύνονται δεν ευνοούν την άνοδο των επιτοκίων.
  • Οι ασφαλιστές συνεχώς στρέφουν τις επενδυτικές τους επιλογές προς προϊόντα που δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τα χαμηλά επιτόκια, πιο ελαφρά όπως είναι τα unit linked τα οποία ενσωματώνουν στις πολιτικές κάποια στοιχεία άμυνας έναντι των χαμηλών επιτοκίων.
  • Η κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών επωφελήθηκε των κεφαλαιαγορών και η κερδοφορία τους, και τα δύο αυτά στοιχεία θα παραμείνουν ισχυρά με τους δείκτες φερεγγυότητας να κυμαίνονται άνω των ελάχιστων εποπτικών ορίων.
  • Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο θα παραμείνει στην βάση του συντηρητικό και με επιλογές διαφοροποίησης αλλά ο κίνδυνος των κεφαλαίων θα αυξάνεται.
  • Τα Insurtechs μπορούν να διαταράξουν ορισμένους επιμέρους κλάδους Ζωής, αλλά η τάση για συνεργασίες βοηθάει και εκσυγχρονίζει τον κλάδο, προσθέτοντας κάποια στοιχεία αντιστάθμισης.
  • Τα IFRS 17 μεταβάλλουν το  εργασιακό περιβάλλον, οι δείκτες ESG δημιουργούν συνθήκες ρίσκου και αβεβαιότητας.

Στα αρνητικά της Moodys ότι θα υπάρξει μία διόρθωση στην αγορά 30% με συνθήκες μεταβλητότητας, κάποιες ενδείξεις στην οικονομία βαθιάς ύφεσης με πτώση 1% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, αλλά και περαιτέρω επιπτώσεις από την πτώση των επιτοκίων αν οι ασφαλιστές δεν λάβουν έγκαιρα μέτρα για χαμηλότερες εγγυήσεις.

Στα θετικά το ό,τι οι ασφαλιστές προσαρμόζουν τα επενδυτικά τους προϊόντα στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, ό,τι οι εποπτικοί κανονισμοί κεφαλαίων ενίσχυσαν την κερδοφορία τους η οποία παραμένει σε σταθερά επίπεδα, τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια παραμένουν συντηρητικά, και διαφοροποιημένα, οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του κλάδου.

Στα θετικά και τι θα μπορούσε να αλλάξει τις προοπτικές του κλάδου:

  • Μία σταδιακή αύξηση των επιτοκίων κατά 200-250 μονάδες βάσης, σε συνδυασμό με:
  • μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη με άνοδο του ΑΕΠ στις χώρες του G-20, πάνω του 4%.
  • με μία πολύ ισχυρή αύξηση της ζήτησης των προϊόντων προστασίας και των συνταξιοδοτικών.
  • Μία τεχνολογική πρόοδο η οποία θα βελτίωνε τις συνθήκες στα κανάλια διανομής, τα έσοδα, και τα κέρδη
  • Βελτιώσεις στους δείκτες οικονομικής φερεγγυότητας.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η τρέχουσα κρίση δεν συγκρίνεται με τις προηγούμενες

Ο (γεω)πολιτικός μετασχηματισμός έχει εισέλθει σε ιστορικό σημείο καμπής, μαζί με την αναδιάταξη στη διεθνή οικονομική σκακιέρα

Οι γυναίκες στην Ελλάδα παραμένουν στο περιθώριο της επενδυτικής δραστηριότητας

Νέα ευρωπαϊκή μελέτη αναδεικνύει τις προκλήσεις, τις αντιλήψεις και τις ευκαιρίες για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις επενδύσεις

Στα $900 δισ. οι δαπάνες για υποδομές ΤΝ έως το 2029

Η τεχνητή νοημοσύνη χτίζει τη μεγαλύτερη αγορά υποδομών στην ιστορία της πληροφορικής, που θα τρέχει με 30% ετησίως έως το 2029

Η ΕΑΣΕ παρουσιάζει τις θέσεις της για την παραγωγικότητα, την ηγεσία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Σε ειδική συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 19/2 στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυσή της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ενίσχυση της ελκυστικότητας του ασφαλιστικού κλάδου

Oι ευρωπαϊκοί κοινωνικοί εταίροι δεσμεύθηκαν να προωθήσουν έναν κλάδο πιο ελκυστικό, σύγχρονο και ανθεκτικό απέναντι στις αλλαγές της αγοράς εργασίας

Ο ρόλος του cyber στον πόλεμο με το Ιράν: Αποκαλυπτικές πληροφορίες

ΗΠΑ και Ισραήλ δεν διστάζουν να δώσουν πληροφορίες για τη στρατιωτική τους ισχύ, όχι όμως και για κυβερνοεπιθέσεις, επισημαίνει το BBC

«We are here to serve»: Πολυετής σύμπραξη της Allianz με τον κορυφαίο τενίστα J. Sinner

O τετράκις πρωταθλητής Grand Slam θα συμμετάσχει σε διεθνείς καμπάνιες και δράσεις που αναδεικνύουν την αριστεία και την ανθεκτικότητα

1ο SoEasy Success Summit με διεθνείς ομιλητές στη Λεμεσό

Το συνέδριο είναι ανοικτό σε όλους τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, με δωρεάν συμμετοχή για τους συνεργάτες της εταιρείας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Προστάτεψε το συκώτι σου. Σώσε τον Κίτρινο Ήρωα!»

Καμπάνια ενημέρωσης της ΕΕΜΗ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Ηπατικής Υγείας

Το Bancassurance της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Πειραιώς ξεκινά…

Τη μεγάλη διαφορά στο τραπεζοασφαλιστικό κανάλι ετοιμάζεται να κάνει η ασφαλιστική, ενώ η τράπεζα δεν μοιάζει να βιάζεται ούτε με την NN ούτε με την ERGO

Στη μαγευτική Αλσατία ταξίδεψε η Επιθεώρηση Χρυσολόγου

Κοινή υπόσχεση, στο επόμενο ταξίδι όχι απλώς να μη λείψει κανείς, αλλά «η ομάδα να είναι πολυπληθέστερη με νέους Συνεργάτες και νέες συμμετοχές»

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ο καλός ύπνος ως βασική προϋπόθεση υγείας

Η χρόνια στέρηση ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για σειρά νοσημάτων και αυξάνει την πιθανότητα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων

Στουρνάρας: Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό

Τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε ομιλία του στο CEOs Club