«Προσέξτε μην… ξεφύγετε τα Χριστούγεννα!»

Αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής των Lloyd’s John Neal προς τους εργαζόμενους, στον απόηχο καταγγελιών για ανάρμοστες συμπεριφορές

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Προσέξτε τη συμπεριφορά σας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων !» Αυτό το μήνυμα έστειλε ο John Neal,  διευθύνων σύμβουλος των Lloyds of London, στον απόηχο των καταγγελιών τον τελευταίο χρόνο για παρενόχληση, σεξιστικές συμπεριφορές, κρούσματα μέθης και άλλα πολλά που σίγουρα δεν περιποιούν τιμή στην ιστορική ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου.

Μεταξύ των επεισοδίων που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν οι απολύσεις δυο στελεχών της Tokio Marine Kiln (ιαπωνικής ασφαλιστικής συνεργαζόμενης με τα Lloyd’s) εν μέσω κατηγοριών για παρενόχληση γυναικών συναδέλφων τους, ενός άλλου εργαζομένου των Lloyd’s που  απομακρύνθηκε από τη θέση του για απρεπή σχόλια που έκανε όντας μεθυσμένος κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού και ενός μάνατζερ της Guy Carpenter που έχασε τη δουλειά του επειδή  χλεύασε γυναίκα συνάδελφό του σε e-mail που εστάλη σε όλους τους εργαζομένους της εταιρείας.

Οι «σκιές» στο εργασιακό περιβάλλον και στην κουλτούρα των Lloyd’s ήρθαν στο προσκήνιο τον περασμένο Μάρτιο, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του Τύπου που ανέδειξαν την ατμόσφαιρα «συνεχούς παρενόχλησης» -λεκτικής και σωματικής- των γυναικών που εργάζονται εκεί. Η ασφαλιστική αγορά έθεσε άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο πέντε σημείων για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, εφαρμόζοντας δραστικά μέτρα όπως την απαγόρευση εισόδου στο κτίριο των Lloyd’s για τους κατ’ εξακολούθηση  «παραβάτες» εφ’ όρου ζωής (!)

Έρευνα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την κουλτούρα της αγοράς που έγινε πρόσφατα για λογαριασμό των Lloyd’s έδειξε ότι μόλις το 45% των ερωτώμενων θα αισθάνονταν άνετα να μιλήσουν ανοιχτά αν γίνονταν μάρτυρες επεισοδίου σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. 22%  των ερωτώμενων  είπε ότι έχουν δει συναδέλφους τους στην αγορά να «κάνουν τα στραβά μάτια» σε ανάρμοστες συμπεριφορές. Η προκάτοχος του John Neal, Inga Beale, δήλωσε μάλιστα σε συνέντευξή της ότι «δεν εκπλήσσεται και τόσο από τα αποτελέσματα».

 

Το Νοέμβριο του 2019, οι Lloyd’s ξεκίνησαν την εκστρατεία «SpeakUp” (Μιλήστε Δυνατά), με στόχο να ενθαρρύνει τους εργαζομένους να μιλούν αν γίνονται μάρτυρες ή υφίστανται ανεπίτρεπτες συμπεριφορές.  Με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας, ο κ. Neal είχε δηλώσει ότι «Στα Lloyd’s περιμένουμε από όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά να επιδεικνύουν ακεραιότητα και σεβασμό και να μη μένουν σιωπηλοί. Ελπίζω ότι η εκστρατεία αυτή θα ενθαρρύνει περισσότερους προς αυτή την κατεύθυνση. Θα σας ακούσουμε, θα σας υποστηρίξουμε και θα αναλάβουν δράση γιατί η παρενόχληση δεν είναι πότε ανεκτή, όποια μορφή και αν έχει», κατέληξε.

 

Υπενθυμίζεται τέλος ότι τον Φεβρουάριο του 2017, τα Lloyd’s εισήγαγαν κανόνα απαγόρευση χρήσης αλκοόλ κατά το ωράριο εργασίας, η παράβαση του οποίου επέσυρε ποινή απόλυσης.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*