ΟΟΣΑ: Δύο μεγάλα πλήγματα για τα συνταξιοδοτικά συστήματα

Στην εκτίμηση ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα στις ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να μεταρρυθμισθούν μπροστά στην επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού και τον πολλαπλασιασμό των άτυπων θέσεων εργασίας –ανεξάρτητων και μερικής απασχόλησης–,προχωρά ο ΟΟΣΑ.

Σε σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα ο οργανισμός τονίζει πως ενώ το 1980 υπήρχαν 2 πολίτες άνω των 65 ετών για κάθε 10 ενεργούς, σήμερα είναι 3 ανά 10 και το 2060 αναμένεται ότι θα είναι 6 ανά 10, διευκρινίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Μπροστά σ’αυτή την προβλεπόμενη εξέλιξη, καλεί να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

«Είναι κατανοητό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες επιθυμούν να επανεξετάσουν ορισμένα μη δημοφιλή μέτρα που υιοθετήθηκαν σ’ ένα πλαίσιο κρίσης», εξήγησε στη διάρκεια παρουσίασης στους δημοσιογράφους ο Ερβέ Μπουλόλ, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ ειδικός στις συντάξεις και τη δημογραφική γήρανση.

Όμως προειδοποίησε κατά της τάσης για χρηματοοικονομική χαλάρωση επειδή τα διορθωτικά μέτρα, που υιοθετήθηκαν, «σε πολλές περιπτώσεις αποκάλυψαν αδυναμίες που είναι δομικές και τα μέτρα που ελήφθησαν στόχευαν στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων τάσεων, κυρίως δημογραφικών, που δεν έχουν σταματήσει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*