Φθινόπωρο με αλλαγές ισορροπιών στην αγορά

της Ελενας Ερμείδου

Σωστή παγίδα θα είναι αν πούμε μόνο ότι αλλάζουν οι ισορροπίες στην αγορά και δεν υπογραμμίσουμε ότι η αγορά εξυγιαίνεται.  Οι πρώτες ενδείξεις έχουν φανεί από τις αρχές του Φθινοπώρου, οι προβολείς σήμερα στρέφονται σε τρεις, και μία ακόμα που όπως μαθαίνουμε βρίσκεται στα σκαριά και την παρακολουθούμε.

Οι κεντρικοί προβολείς της ασφαλιστικής αγοράς παραμένουν πάνω στις αλλαγές στο ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό και τι θα περαστεί στο νέο σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την επικουρική ασφάλιση, τα Επαγγελματικά Ταμεία που ακόμα λόγος δεν γίνεται μεγάλος, και τα φοροκίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση. Οι προσδοκίες της αγοράς πολύ υψηλές. Χρειάζεται μεγαλύτερο καλάθι για να χωρέσουν.

Φωτίζουν οι κεντρικοί προβολείς της ασφαλιστικής αγοράς και την πώληση μεγάλου μεριδίου της μεγαλύτερης ασφαλιστικής στην χώρα. Μετά από τους υφάλους που βγήκαν στην επιφάνεια, το περιβάλλον εξυγιαίνεται και δείχνουν όλοι ευχαριστημένοι. Είναι σημαντικό να είναι όλοι ευχαριστημένοι η αγορά ισορροπημένη. Το καλάθι της αγοράς εδώ χωράει όλους τους καλούς και φερέγγυους στο ύψος της μεγαλύτερης ασφαλιστικής.

Καθόλου επουσιώδες, ορόσημο στην αγορά, η άφιξη της Resolute. Και οι ζημιές θέλουν την ‘συντήρηση’ τους. Εξυγιαίνουν οι ασφαλιστικές τον ισολογισμό τους και ως πελάτες έχουν έναν μόνιμο ‘συνέταιρο’. Ανεβάζει τα μερίδια της και βοηθά το κλάδο.

Είναι γεγονός ότι κάτι γίνεται με μία ασφαλιστική, αλλά επειδή από την πλευρά που πέφτει το φως δημιουργείται και σκίαση, δεν είναι όλα ευδιάκριτα. Δεν αλλάζουν και πολλά κάπως όπως έχει γίνει σε παρόμοιες διαδικασίες και στην Ευρώπη. Οι πολυπλοκότητες μειώνονται, οι ζημιές διορθώνονται και ο κλάδο εξυγιαίνεται.

Η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα πάει να βαδίσει σε καλό δρόμο, παραφωνίες και εξαιρέσει θα υπάρχουν όπως αλλαγές στα μερίδια. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις και οι σημερινοί κινητήρες της αγοράς να προσφέρουν την ασφάλεια που πρεσβεύουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*