Δύο μεγάλοι κίνδυνοι στις αγορές κεφαλαίων

Στις αγορές κεφαλαίων εν ευθέτω χρόνω οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής και οι cyber. Σχεδιάζεται το προφίλ τους εν μέσω αναζητήσεων για υψηλές αποδόσεις. Ολα όσα συζητήθηκαν χτες στο Monte Carlo RVS 2019.

Της Ελενας Ερμείδου

Η κλιματική αλλαγή το μεγάλο ζητούμενο στην αγορά των ILS. Θα παίξει αρκετά το επόμενο διάστημα. Οι επενδυτές μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους, αλλά θα χρειαστεί πρώτα εκπαίδευση για να μην πέσουν σε λάθη διαμηνύει η AON Securities. Θα δούμε μάλλον τα ILS να επεκτείνονται και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές και να έρχονται και στην Ευρώπη.

Η απουσία μοντέλων στην Ευρώπη για καταστροφικούς κινδύνους φρενάρουν τις εκδόσεις νέων ILS παρατηρεί η UnipolSai Assicurazioni.

Μαγνητίζουν τους επενδυτές οι αντασφάλειες αλλά η επιθυμία για κερδοφορία βασισμένη στο τεχνικό αποτέλεσμα του underwriting όλο και μεγαλώνει μας λέει η Swiss Re. Οι επενδυτές αναζητούν προβλέψιμες αποδόσεις. Οι αποδόσεις σε άλλους κλάδους της οικονομίας  είναι τόσο χαμηλές, οι ασφάλειες και αντασφάλειες  ‘γράφουν’. Η προσφορά κεφαλαίων παίζει μεγάλο ρόλο στις αγορές. Μεγάλη επενδυτική ευκαιρία οι καταστροφές.

Δεν μπορεί όλοι να γράφουν τους ίδιους κινδύνους. Η Convex προσέλαβε 90 άτομα και από το 2020 ξεκινά να εστιάζει σε εξειδικευμένους κινδύνους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το μοντέλο θα πάει 60-40 κίνδυνοι ασφάλισης – αντασφάλισης.

Στην αγορά των ILS σειρά έχουν να μπουν οι cyber κίνδυνοι.  Φρέναρε ελαφρώς ο κλάδος λόγω των ζημιών από φυσικές καταστροφές το 2017-2018, αλλά όλα δείχνουν ότι επανέρχεται κάνοντας προσεκτικά βήματα. Απουσία φυσικών καταστροφών, οι επενδυτές θα μαζέψουν κέρδη.

Η τεχνολογία θα παίξει σημαντικό βαθμό στην μείωση του κόστους λειτουργίας και στην ενίσχυση της διαφάνειας για τα Lloyds.

Υπό πίεση βρίσκονται αρκετοί του κλάδου, ψάχνουν να βρουν έδαφος να γράψουν νέους κινδύνους στις επιχειρήσεις τους.

32 βγάζει τους cyber κινδύνους για την ώρα η Cybercube. Ολοι οι κλάδοι της οικονομίας είναι ευάλωτοι. Οι κίνδυνοι συνδέονται μεταξύ τους. Πολύ ευάλωτα τα μεγάλα πλοία νέας τεχνολογίας. Οι ναυτασφαλίστές θα πρέπει να έχουν τα μάτια ανοικτά για το τι αναλαμβάνουν.  Απώλειες φορτιών και ολοσχερείς καταστροφές πλοίων στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Τα αντασφάλιστρα ανεβαίνουν αλλά όχι όσο γρήγορα θα έπρεπε αναφέρει η S&P στην μελέτη αξιολόγησης των αντασφαλιστών. Εδωσε σταθερές προοπτικές για το κλάδο λόγω της κεφαλαιακής του διάρθρωσης και του συνετού underwriting.

Βάρος στο κόστος κεφαλαίου δίνει η Korean Re και στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου. Αυξάνονται οι τιμές αλλά λόγω και μόνο των καταστροφών.

Εν απουσία οργανικής ανάπτυξης, όλο και περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις θα βλέπουμε. Η τεχνολογία μπορεί να κατεβάσει το κόστος κεφαλαίου αλλά και να πυροδοτήσει εξαγορές.  Ο κλάδος πάντως ακούστηκε σε πάνελ του Μόντε – Κάρλο θα συρρικνωθεί και άλλο.

Η ChainTat τόνισε πως η τεχνολογία blockchain βρίσκεται υπό τις υπηρεσίες των ασφαλιστών και αντασφαλιστών. Η πρώτη εταιρεία τεχνολογία που μπήκε στο Innovation Hub.

Τα αντασφάλιστρα δεν είναι βιώσιμα, ακόμα και αν μειώνονται οι συνθήκες χαλαρότητας στην αγορά, τα επιτόκια είναι χαμηλά, όμως οι κίνδυνοι αυξάνονται τονίζει η CCR Re εν όψει των ανανεώσεων. Γίνονται όλο και πιο επιλεκτικοί στην ανάληψη κινδύνων και στα όρια. Οι πιο αβέβαιοι κίνδυνοι είναι οι κλιματικοί και οι cyber.

Τα αποθεματικά του κλάδου περιουσίας και ατυχημάτων μειώνονται τονίζουν οι RKH μεσίτες αντασφαλίσεων από το Μόντε Κάρλο. Οι υψηλές προμήθειες κάνουν τις επιχειρήσεις ακριβές. Οι αντασφαλιστές θα πρέπει να επικεντρωθούν όχι τόσο στο κόστος διαθεσιμότητας κεφαλαίων όσο στο κόστος της απόκτησης του ρίσκου.

Tα μαζεύουν και φεύγουν οι κυβερνήσεις, αφήνοντας το ρίσκο των καταστροφών στους αντασφαλιστές και τα εναλλακτικά κεφάλαια. Τα ILS ισχυροποιούν χώρες και κρατικούς ισολογισμούς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*