Εκρηξη συναλλαγών στις ασφάλειες. Προβλέψεις για το αύριο

Της Ελενας Ερμείδου

Διακόσιες είκοσι δύο συναλλαγές Εξαγορών & Συγχωνεύσεων (M&A) ολοκληρώθηκαν στον ασφαλιστικό κλάδο πρώτο εξάμηνο του 2019 από 196 το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με την μελέτη της Clyde & Co. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο σε όγκο συναλλαγών από το πρώτο εξάμηνο του 2015 και την τέταρτη σε σειρά σε διάρκεια έξι συνεχών μηνών.

Η αναζήτηση οικονομιών κλίμακας παραμένει ένας σοβαρός παράγοντας για τον έλεγχο του κόστους στο κλάδο, επίσης και για τον έλεγχο των νέων καναλιών διανομής ασφαλιστικών προϊόντων. Η τεχνολογία, τέλος παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδίωξη ολοκλήρωσης των συναλλαγών (M&A) , αν λάβουμε υπ’ όψιν τις μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο εξάμηνο συμπεριλαμβανομένου  των 90 εκατομμυρίων δολαρίων στην insturtech  Singapore  Life από την Ιαπωνική Japan’s Sumitomo Life,  τα 45 εκατ. δολάρια από Αμερικανικό Ομιλο στην εδρεύουσα στο Παρίσι στην νεοφυή εταιρεία λογισμικού Alan και παρομοίου ποσού στην ασφαλιστική Pie .

H Ευρώπη “οδηγός

Και, ενώ η Αμερική χαρακτηρίζεται ως η πιο δραστήρια περιοχή με 93 συναλλαγές από 92, η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στην Ευρώπη με ποσοστό 40% και με 88 συναλλαγές να έχουν κλείσει εν συγκρίσει με τις 64 το περασμένο εξάμηνο που οι εταιρείες ετοίμαζαν πλάνα εν όψει της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Γαλλία ήταν ο “οδηγός” της κούρσας, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία. 38 συναλλαγές υπήρξαν στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού σηματοδοτώντας στην περιοχή την τέταρτη συνεχή άνοδο σε όγκο συναλλαγών από το 2015. Πρωταθλητές της περιοχής οι Ιάπωνες οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά από τους Αυστραλούς και τους Ινδούς.

Οι κολοσσιαίες συναλλαγές και οι αμφιβολίες

Υπήρξαν 11 συναλλαγές αξίας 1 δισεκ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2019, συγκριτικά με 18 συναλλαγές στο σύνολο του 2018, ωστόσο ανακύπτει το ερώτημα αυτή την στιγμή, για το αν αυτές οι δραστηριότητες θα συνεχιστούν.

Παρά το άλμα που σημείωσε η Ευρώπη τους πρώτους έξι μήνες του έτους, δύσκολα μπορεί να πει κανείς ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί

Η ανασφάλεια για το Brexit παραμένει για τους (αντ)ασφαλιστές, ωστόσο στο Ευρωπαϊκό σκηνικό έχει επέλθει και πάλι ο παράγων οικονομική αβεβαιότητα. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να αναστείλουν για κάποιο διάστημα τις δραστηριότητες με τους επενδυτές να περιμένουν να δουν νέα σημάδια στην οικονομία. Επομένως και αναμένεται μία κάμψη των δραστηριοτήτων το δεύτερο εξάμηνο του έτους μέχρι νεωτέρας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*