Οδεύουμε σε σχήματα που θα συνδυάζουν πρακτορειακό χαρακτήρα με το agency

Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου, Γενικός Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών της Τράπεζας Πειραιώς, Πρόεδρος της Πειραιώς Μεσίτες Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών

Βασικό πλεονέκτημα του bancassurance είναι τα περιορισμένα κόστη σε σχέση με άλλα δίκτυα διανομής όπως τα δίκτυα των εταιριών (agency), όπου και εκεί θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές τα επόμενα χρόνια

Το bancassurance διευρύνει την παρουσία του συνεχώς και το μερίδιό του στην Τράπεζα Πειραιώς ανέρχεται σε περίπου 30% – 35% στη Ζωή και 21,5% στις Γενικές. Ίδια εικόνα ανάπτυξης υπάρχει και όσον αφορά ειδικότερα τη διάθεση αποταμιευτικών και επενδυτικών προγραμμάτων.

Με όπλο την αξιοπιστία, πορεία ενίσχυσης ακολουθεί το bancassurance και στην αγορά γενικότερα. Παρά την καλή πορεία, δεν αξιοποιείται πάντως επαρκώς από όλους. Σημαντική αλλαγή στάσης υπήρξε τα τελευταία χρόνια με αύξηση των χαρτοφυλακίων προερχόμενα από το bancassurance.

Είναι ενδεικτικό, ότι το 2009, ενώ ο κλάδος Ζωής είχε συνολικά πτώση κατά 2,9%, οι αντίστοιχες εργασίες μέσω bancassurance είχαν αύξηση κατά 10%.

Το θεσμικό πλαίσιο και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών θα έχουν σίγουρα σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά τις προοπτικές για τη συνέχεια. Υπό κανονικές συνθήκες πάντως, το μερίδιο αγοράς του bancassurance, θα είναι πάνω από 50% το 2015.

Βασικό πλεονέκτημα είναι τα περιορισμένα κόστη σε σχέση με άλλα δίκτυα διανομής όπως τα δίκτυα των εταιριών (agency), όπου και εκεί θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές τα επόμενα χρόνια. 

Οδεύουμε προς σχήματα που θα συνδυάζουν το πρακτορειακό χαρακτήρα με το agency και θα περιλαμβάνουν σύνδεση με κάποια εταιρία, μοίρασμα του κόστους ή και δυνατότητα πωλήσεων προγραμμάτων και άλλων εταιριών.

Τα αποταμιευτικά και επενδυτικά προγράμματα έχουν πολύ καλή πορεία και είναι θετικές οι προοπτικές τους για διάθεση μέσω του bancassurance. Ειδικότερα, στην Τράπεζα Πειραιώς, το ενδιαφέρον μονοπωλούν όσα παρέχουν εγγυήσεις, ενώ μηδενική είναι ουσιαστικά η συμμετοχή των unit linked.