Φ. Μιχάλη: Προσαρμοστικότητα και εκπαίδευση για στροφή σε νέα καριέρα

του Βάιου Κρόκου

Πόσες φορές δεν έχει ακουστεί η ανάγκη της συνεχούς εκπαίδευσης, της δημιουργίας νέων κινήτρων για τα στελέχη, η εμβάθυνση και εξειδίκευση τους για να προσφέρουν αρτιότερες υπηρεσίες στον ασφαλιστικό κλάδο; Τι γίνεται μήπως με την ανάγκη να μπει “νέο αίμα” στην αγορά, κάτι που επισημάνθηκε πρόσφατα τόσο από τον ΓΓ. του ΕΕΑ, κ. Δημήτρη Γαβαλάκη για τη διαμεσολάβηση όσο και από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Χρ. Γεωργακόπουλο στο πρόσφατο 12th Insurance Conference για το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά;

Διαβάστε: Εις σάρκα μίαν οι διαμεσολαβητές – Οι στόχοι για τον κλάδο

Επίσης: Χρ. Γεωργακόπουλος: Πρέπει να μπει νέο αίμα στην αγορά

Προσαρμοστικότητα και εκπαιδευσιμότητα είναι οι παράγοντες – “κλειδί” για την κα Φιλίππα Μιχάλη, CEO της Allianz Ελλάδος, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνου δυναμικού της ΕΑΕΕ. Στοιχεία, που όπως επισημαίνει, ίσως είναι ανώτερα και από τα γνώριμα soft και hard skills που πρέπει να αναπτύσσει ένα στέλεχος.

Στο πλαίσιο του 5th Human Capital Summit της ICAP, η κα Φιλίππα Μιχάλη ο κ. Δημήτρης Λίβας, Co- Founder & Managing Partner της Agile Actors, ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και CEO της Vodafone Ελλάδος και ο κ. Σπύρος Πουλίδας, πρόεδρος και CEO της IBM Ελλάδος & Κύπρου παρέθεσαν τις απόψεις τους την αλλαγή καριεράς ενός στελέχους/εργαζόμενου και το τι σημαίνει για τον επαγγελματία, τις εταιρείες, τις αγορές και την κοινωνία.

Η κ. Μιχάλη που πέρασε στον ασφαλιστικό κλάδο το 2009, ύστερα από παρουσία στην διαχείριση Αμοιβαίων Κεφαλαίων τόνισε πως – αν και πράγμα σπάνιο στην ασφαλιστική αγορά – δυο από τους 6 στενούς της συνεργάτες στην εταιρεία προήλθαν από άλλο κλάδο. Σύμφωνα με την ίδια, σε τέτοιες καταστάσεις και οι δυο πλευρές (εταιρεία – εργαζόμενος) πρέπει να “συμφωνήσουν” ότι απαιτείται χρόνος και διάθεση προσαρμογής.

“Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις αλλαγές και οι άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης πρέπει να δημιουργούν το πλαίσιο ώστε τα λοιπά στελέχη και εργαζόμενοι που έχουν διαφορετικές δεξιότητες να μπορούν να απορροφώνται κατάλληλα. Είναι αλήθεια πως άτομα μικρότερης ηλικίας – με πιο ανοιχτά μυαλά – είναι πιο εύκολο να προσαρμοστούν καθώς δεν αντιλαμβάνονται, ίσως, το μέγεθος του κινδύνου”, σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, τόνισε πως πρέπει οι εταιρείες να βοηθούν όσα στελέχη ήταν εκτός εργασίας για καιρό, χωρίς επιφυλάξεις και δογματισμούς όπως παλιά.”Βρέθηκαν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι εκτός λόγω κρίσης”, τόνισε.

Αναφορικά με τις πρακτικές της Allianz σε αυτόν τον τομέα, η κ. Μιχάλη επεσήμανε πως αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα που βρίσκεται στην οικογένεια μιας πολυεθνικής, καθώς δίνεται η ευκαιρία για swap στελεχών που βρίσκουν ευκαιρίες στο εξωτερικό, ενώ ο επαναπατρισμός τους ύστερα – με νέες εμπειρίες – αποτελεί ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, σε επίπεδο HR, απαιτείται διαρκή κίνηση και το να αντιλαμβάνεται κανείς πως τα πράγματα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα…κάτι που πρέπει να γίνεται και με τον ίδιο μας τον εαυτό…

“Ελάτε να κάνετε μια δουλειά που σήμερα δεν υπάρχει”. Αυτό είναι το μότο στην Vodafone Ελλάδος, σύμφωνα με τον κ. Μπρουμίδη, ο οποίος εξήγησε ότι η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στα soft skills του κάθε ατόμου.

Η Vodafone παραμένει πιστή στο πλάνο “3-5-7”, όσον αφορά την χρονική διάρκεια που μένει ένα στέλεχος στην ίδια θέση και μέσω intership προγραμμάτων προωθεί συνεχώς το upskilling και το reskilling.

“Για να έρθει η ανάπτυξη, πρέπει να επέλθει αλλαγή”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά λέγοντας πως αν και η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να βιώσει τα οφέλη της 3ης βιομηχανικής επανάστασης η ευκαιρία με την 4η δεν πρέπει να χαθεί…

Τεράστιες θα είναι οι αλλαγές με την σύγκλιση του ψηφιακού με τον φυσικό κόσμο, κάτι που ισχύει και για τα στελέχη των εταιρειών, επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Πουλίδας 

Τεράστια είναι η ζήτηση, όπως είπε, σε θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ (500,000 κενές) που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και ανάγκες που προκύπτουν.

Όπως εξήγησε αν η 4η βιομηχανική επανάσταση δημιουργήσει εργαζόμενους “2 ταχυτήτων” θα αποτελέσει δομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Από την πλευρά της η IBM δίνει ευκαιρίες ιδιαίτερα σε στελέχη άνω των 45, μέσω A.I Driven προγράμματος, για την επανεκπαίδευση και προσαρμογή σε νέα θέση εργασίας.

Τέλος, ο κ. Λίβας της Agile τόνισε πως τα νέα παιδιά θα μπούν σε αυτή τη νοοτροπία πιο εύκολα. “Η συνεχής εκπαίδευση στην ζωή και τον εργασιακό βίο θα πρέπει να λογίζεται ως κάτι εντελώς φυσιολόγικό, όπως κάποιος θέλει να αθλείται ή να προσέχη την διατροφή του”, είπε.

“Απαιτείται επίσης μια νέα κουλτούρα, συνοδεία των νέων τεχνολογιών ή την εργασία από απόσταση”, όπως σημείωσε

*Χορηγός Επικοινωνίας του 5th Human Capital Summit της ICAP ήταν το ΧΡΗΜΑ και το banks.com.gr της ETHOS MEDIA S.A

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*