Εις σάρκα μίαν οι διαμεσολαβητές – Οι στόχοι για τον κλάδο

του Βάιου Κρόκου

Η αρχή έγινε. Η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ήταν γεγονός και στόχο αποτελεί μια ενιαία φωνή για περαιτέρω διεκδικήσεις και υπεράσπιση του κλάδου, εν μέσω έντονων προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα.

“Είμαι απόλυτα σίγουρος για την επόμενη μέρα για περαιτέρω σημαντικές δράσεις υπέρ της κοινωνίας με στόχο να επανέλθει ο κλάδος σε υψηλότερα επίπεδα του 2009. Η διαμεσολάβηση είναι εδώ όπως και τις μέρες των Μνημονίων και της κρίσης όταν ο Θεσμός έδωσε λύσεις”, σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος ΕΕΑ και αντιπρόεδρος ΚΕΕΕ.

Συμπλήρωσε πως στα σχέδια βρίσκεται η δημιουργία Οργάνου Πανελλαδικού Συντονισμού με στόχο μια ενιαία φωνή και συνεχείς εκδηλώσεις – παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα με πολίτες, ιδιώτες και επιχειρηματίες για περαιτέρω εμβάθυνση της ασφαλιστικής συνείδησης.

Ασφάλεια έχει ανάγκη εν τέλει ο πιο αδύναμος, όχι ο πλούσιος“, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου, στέλνοντας το μήνυμα για τα οφέλη και την αναγκαιότητα της ασφάλισης στην κοινωνία.

16,729 φυσικά πρόσωπα χρειάζονται την δική τους ενιαία φωνή

Τις προσπάθειες που έχουν συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται περιέγραψε από την πλευρά του ο ΓΓ. ΕΕΑ, κ. Δημήτρης Γαβαλάκης.

Στόχος η ισχυροποίηση της φωνής της διαμεσολάβησης, οι αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις, η ανάδειξη των ιδιαίτερων προβλημάτων και η δυναμική δικτύωση.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε επίσης ο κ. Γαβαλάκης υπό την ένοια ότι απαιτείται “νέο αίμα“. Το ποσοστό ατόμων 30 – 40 ετών είναι χαμηλότερο του Μ.Ο και η πλειοψηφία είναι πλέον 40 -50 ετών και 50+.

Στα βασικά σημεία:

  • Ανάδειξη της αξίας του επαγγέλματος, Αντιμετώπιση του φορολογικού και ασφαλιστικού του κλάδου, Διεκδίκηση φοροαπαλλαγής ασφαλίστρων (κλάδου Ζωής και Περιουσίας), Δράσεις για την διευκόλυνση της εισόδου νέων στο επάγγελμα, Αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών, Συνέχιση της προσπάθειας για την καταπολέμιση των ανασφάλιστων , Διαφάνεια – δικαίωμα συμβολαίου, Εκπόνηση μελετών για το μέλλον του επαγγέλματος, Νομική και Φοροτεχνική στήριξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, Ευρωπαϊκά προγράμματα και ασφαλιστική διαμεσολάβηση, Διερεύνηση υλοποίησης επαγγελματικού ταμείου, Υλοποίηση στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς

Την 1η Εθνική Συνδιάσκεψη τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, Σωματείων ενώ απήθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι κομμάτων και φορεών.

“Γνωρίζω το ρόλο και τη σημαντικότητα των Θεσμών και μέσα στην κρίση τα Επιμελητήρια κράτησαν σθεναρά τις προσπάθειες για διάλογο. Στην δημόσια διοίκηση και την πραγματική οικονομία υπήρχε πάντα μια προκατάληψη στις σχέσεις ιδιωτικού τομέα – δημοσίου. Πράγματι, υπήρχαν παθογένειες στο δημόσιο, όμως φτάσαμε στο άλλο άκρο. Στόχος είναι η συνέχιση των έργων όπως το Ψηφιακό ΚΕΠ, η συνεργασία και η συγκρότηση μιας Επιτροπής Διαβούλευσης”, σημείωσε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα Μαρίζα Ξενογιαννακοπούλου.

“Πρέπει να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι για το τι πιστεύουμε, πόσο μάλλον σε μια προεκλογική περίοδο. Η ιδιωτική ασφάλιση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, κάτι που πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα, με αύξηση της συνεισφοράς της στην οικονομία. Πιστεύουμε στον συμπληρωματικό της χαρακτήρα. Φανταστείται αν δεν υπήρχε η ιδιωτική ασφάλιση στην Υγεία, τι θα γίνονταν μόνο από τις παροχές του κράτους. Στόχος είναι να υπάρξουν κίνητρα και στο πρόγραμμα μας είναι η μείωση των εισφορών και της φορολόγησης”, τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, κ. Ιωάννης Βρούτσης.

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Να ξεκινήσει ο διάλογος για την δημιουργία συστήματος 3 πυλώνων

Τον σημαντικό ρόλο της διαμεσολάβησης εξήρε κατά την ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ σημειώνοντας πως είναι αυτοί που μπορούν να συμβουλέψουν διακρίνουν τα προβλήματα και τις ανάγκες των καταναλωτών. Όπως σημείωσε επίσης, πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για την δημιουργία συστήματος 3 πυλώνων ασφάλισης, ενώ τόνισε πως μέσω της δημιουργίας ενός δομημένου πλαισίου αποταμίευσης κεφαλαίου, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες. Η αγορά πλέον παρέχει καινοτόμα προϊόντα για σύνθετα ζητήματα, ενώ οι διαμεσολαβητές μπορούν να προσφέρουν προστιθέμενη αξία.

Το γεγονός ότι υπάρχει μια ασφαλιστική βάση που θέλει να ασφαλιστεί…αλλά δεν έχει τα χρήματα, τόνισε μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΕΕ, και διευθύνων σύμβουλος της Generali, κ. Παναγιώτης Δημητρίου. Σημείωσε πως ακόμα απαιτούνται πολλές προσπάθειες σε διάφορους τομείς (π.χ φυσικές καταστροφές) και κίνητρα.

Υπέρ κάθε προσπάθειας για την ενότητα των κλάδων, δήλωσε η κα Νάντια Σταυρογιάννη, πρόεδρος ΕΙΑΣ. Όπως σημείωσε ο ΕΙΑΣ είναι δίπλα στην διαμεσολάβση με εκπαίδευση και παροχή στήριξης, σημειώνοντας πως αυτή η προσπάθεια των φορεών έρχεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής για Ελλάδα και Ευρώπη

Για την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών ώστε να βρίσκονται λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν, μίλησε ο κ. Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ υπενθυμίζοντας πως μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας βρέθηκε λύση για τους ΚΑΔ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Μια νέα πραγματικότητα έρχεται, μεταξύ άλλων, με τα ηλεκτρονικά βιβλία από το τρίτο 3μηνο του 2019, όπως συμπλήρωσε.

Σημαντικές και οι παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους των 3 επιμελητηρίων που συνδιοργάνωσαν την Συνδιάσκεψη. Από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Λάσκος ανέδειξε μια σειρά θεμάτων για την “επόμενη” μέρα, στηλίτευσε καταστάσεις οι οποίες χωρίζουν τους εκπροσώπους του κλάδου και υπερθεμάτισε το τι ενώνει τον κλάδο, καταλήγοντας στην ανάγκη συνένωσης όλων των δυνάμεων. “Αγκάθι, σύμφωνα με τον ίδιο παραμένουν οι αθέμιτες πρακτικές και στόχος παραμένει επίσης η συνεχής επίλυση ζητημάτων (π.χ η ΑΣΠΙΣ μετά από τόσο καιρό)

Καλύτερες συνθήκες για την είσοδο νέων στο επάγγελμα με τα Επιμελητήρια να μπορούν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκουλιδάκης, από το Επιμελητήριο του Πειραιά. Στηλίτευσε δε, όσους ασκούν σκληρή κριτική στις Ενώσεις και τα Επιμελητήρια, χωρίς να καταθέτουν προτάσεις.

Για την ανάγκη ισχυρότερης εκπροσώπησης και την αξία της ενιαίας φωνής των Ομοσπονδιών των ασφαλιστικών σωματείων μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία.

Ιδιαίτερης σημασίας και οι παρεμβάσεις των Προέδρων των πανελλήνιων ασφαλιστικών σωματείων (Μ. Τζωρτζωρή, Γιάννη Τοζακίδη, Παναγιώτη Μιχαλόπουλο, Θεωδώρα Γουργούλη), ενώ το δικό τους ενωτικό μήνυμα έστειλαν και πρόεδροι τοπικών σωματείων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*