Αντ. Ρούσσος, ΝΝ: Συμπληρωματικός ο ρόλος των startups

Αυξάνονται οι συνεργασίες πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιρειών σε insurance technologies, ακόμη και με απευθείας επενδύσεις σε startup εταιρείες. Σύμφωνα με την οπτική του ομίλου NN, οι εν λόγω εταιρείες έρχονται συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.

Όπως εξηγεί στο iw, ο κ. Αντώνης Ρούσσος, Chief Information Officer, o Όμιλος NN είναι αρωγός στην προσπάθεια νέων insurtech ομάδων να υλοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους, συμμετέχοντας ενεργά σε προγράμματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με βασικό στόχο να βοηθήσει εταιρείες να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Από το 2016, άλλωστε, με την ίδρυση του πρώτου Sparklab, η ΝΝ χρησιμοποιεί τη σύγχρονη προσέγγιση ανάπτυξης προϊόντων, εκείνη των minimum viable products, με στόχο να δημιουργεί, ταχύτατα, προϊόντα που προσφέρουν πραγματική αξία.

στον Βάιο Κρόκο

iw? Ποια είναι τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά από την έλευση του insurtech;

απ. Το σκηνικό γύρω από το insurtech έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η εξέλιξη των big data, της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και του Internet of Things (IOT), που οφείλεται κυρίως στη συνεχώς αυξανόμενη υπολογιστική ισχύ, στα πολύ γρήγορα δίκτυα και στα social media, έχει δώσει σημαντική ώθηση στον ασφαλιστικό κλάδο.

Το insurtech απαρτίζεται από εφαρμογές για κινητά, wearables, αυτόματα εργαλεία επεξεργασίας αποζημιώσεων, online διαχείριση συμβολαίων, μοντέλα πρόγνωσης και καταπολέμησης απάτης, καθώς και από την αυτοματοποίηση διαδικασιών.

Όλο και περισσότερες πολυεθνικές ασφαλιστικές επενδύουν στις insurance technologies, είτε μέσα από την ανάπτυξη τμημάτων analytics είτε χρησιμοποιώντας εξειδικευμένους προμηθευτές.

Ακόμη, πολλές εταιρείες επενδύουν απευθείας σε startup ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των startup που δραστηριοποιούνται στον τομέα του insurtech έχει αυξηθεί κατακόρυφα, χρησιμοποιώντας μια πληθώρα τεχνολογιών αιχμής, από AI μέχρι και ριζοσπαστικά επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εταιρείες να επενδύουν όλο και περισσότερο στις νέες τεχνολογίες.

iw? Ποια η θέση της εταιρείας επ’ αυτού; Υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ασφαλιστικές και startup ή είναι μια ευκαιρία για συνέργειες;

απ. Εμείς, στην NN Hellas, όσο και γενικότερα στον όμιλο, βλέπουμε τις εταιρείες τεχνολογίας συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Τα δύο επιχειρηματικά μοντέλα έχουν πολλά να προσφέρουν το ένα στο άλλο. Γι’ αυτό και ο Όμιλος NN είναι αρωγός στην προσπάθεια νέων insurtech ομάδων να υλοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους, συμμετέχοντας ενεργά σε προγράμματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με βασικό στόχο να βοηθήσει εταιρείες να κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καινοτομία στον τομέα της ασφαλιστικής αγοράς αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα. Έτσι, το 2016, ο Όμιλος NN ίδρυσε το πρώτο Sparklab, ένα εργαστήρι καινοτομίας το οποίο χρησιμοποιεί τη σύγχρονη προσέγγιση ανάπτυξης προϊόντων, εκείνη των minimum viable products, με στόχο να δημιουργεί, ταχύτατα, προϊόντα που προσφέρουν πραγματική αξία.

Η επιτυχής πρόοδος του πρώτου Sparklab οδήγησε στη δημιουργία έξι ακόμα Sparklabs σε όλη την Ευρώπη. Οι ομάδες αυτές επικεντρώνονται σε διαφορετικούς τομείς καινοτομίας, με επιρροές από τις ανάγκες του κάθε εθνικού αλλά και ευρωπαϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και μας προετοιμάζουν για τον ασφαλιστικό κλάδο του μέλλοντος.

iw? Τι κινήσεις έχετε κάνει ή σχεδιάζετε να κάνετε αναφορικά με τις νέες τάσεις της ψηφιακής οικονομίας;

απ. Βασικός πυλώνας της στρατηγικής της NN Hellas είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει από το 2016. Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς στη μεταφορά των συστημάτων και εφαρμογών μας στο cloud, με στόχο ολοκλήρωσης στα τέλη του 2020.

Παράλληλα, ο Όμιλος ΝΝ έχει δημιουργήσει το NN Data Science Hub για την ενίσχυση των δυνατοτήτων ανάλυσης και την επιτάχυνση του μετασχηματισμού, που βασίζεται στις πληροφορίες και τα δεδομένα.

Η ομάδα εδρεύει στην Τσεχία και εξειδικεύεται σε advanced data analytics μέσω τις υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, όπως big data, ΑΙ και blockchain. Τα analytics χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των διαδικασιών σε όλη την αλυσίδα αξίας: από την ανάπτυξη προϊόντων έως την πώληση και από την αξιολόγηση κινδύνου έως τη διαχείριση απαιτήσεων.

 iw? Συνεργάζεστε με startup εταιρείες προς αυτήν την κατεύθυνση, υπό το πρίσμα του ψηφιακού σας μετασχηματισμού;

απ. Στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού μας, δεν διατηρούμε κάποια ενεργή συνεργασία με startup εταιρείες. Ωστόσο, τόσο η NN Hellas όσο και το NN Group στηρίζουμε την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και συνεργαζόμαστε πολυεπίπεδα με εταιρείες τεχνολογίας.

Για παράδειγμα, το 2018 σε συνεργασία με την ολλανδική πρεσβεία και το Orange Grove, πραγματοποιήσαμε το καινοτόμο πρόγραμμα “Ideas that Change Us”, που απευθυνόταν σε ομάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του healthtech. Οι ομάδες με τις καλύτερες ιδέες παρακολούθησαν το εντατικό πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, έλαβαν καθοδήγηση από στελέχη της ΝΝ Hellas, καθώς και από ειδικούς συμβούλους ανάπτυξης startups από την Oλλανδία, τους IdeaHackers, ενώ απέκτησαν πρόσβαση σε νέα επιχειρηματικά δίκτυα.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*