Αγώνας για προμήθειες και δικαιώματα συμβολαίων

της Ελενας Ερμείδου

Πολύπλοκες και πολύ δύσκολες είναι οι ισορροπίες των δικαιωμάτων των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, των προμηθειών επί των συμβολαίων και των τιμών. Πρόκειται για έναν αγώνα που κάνουν ασφαλιστικές και ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες προκειμένου να κρατηθούν στην αγορά, να ξεχωρίσουν και να βγάλουν αμφότεροι κέρδη.

Οι προμήθειες είναι και το δέλεαρ των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων και για αυτό παλαιότερα βλέπαμε περισσότερο τις μεγάλες μεταφορές χαρτοφυλακίων αυτοκινήτου.

Σήμερα, έχοντας η Ελλάδα περάσει μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, οι συνθήκες δεν είναι ίδιες, ούτε για τις ασφαλιστικές, ούτε για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Οι ευκαιρίες ναι, μεν μεγάλες αλλά για ολίγους και με μειωμένα περιθώρια κέρδους.

Ασφαλιστικές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του IW για να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα στα τιμολόγια υγείας ανεβάζουν το δικαίωμα συμβολαίου. Κρατούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα, ανεξάρτητα αν η αξία του συμβολαίου αλλάζει, αυξάνοντας το δικαίωμα συμβολαίου και μειώνοντας τις προμήθειες.

Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνονται τα περιθώρια κέρδους των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Ωστόσο η ίδια πηγή αναφέρει ότι κάποιες προμήθειες ασφαλιστικών ήταν ήδη πολύ υψηλές και η κρίση έχει αναγκάσει να περιοριστούν.

Ωστόσο, διερωτάται πηγή του IW αν είναι εξισορροπημένο να γίνονται αυξήσεις στο δικαίωμα συμβολαίου, και όχι στα τιμολόγια για διατηρήσει τον πελάτη.

Πάντως το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, εταιρείες που έδιναν 30% και 40% προμήθειες στο αυτοκίνητο τις έχουν περιορίσει, ίσως έτσι δημιουργώντας κίνητρο στην ασφαλιστική να “κυνηγήσει” συμβόλαια από άλλους κλάδους με στόχο την αύξηση της ασφαλιστικής πίτας και την δημιουργία ενός σταθμισμένου επενδυτικού – προϊοντικού χαρτοφυλακίου.

 

 

 

One comment

  1. ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

    Κα Ερμειδου χαίρομαι που προσπαθείτε να προσεγγίζεται το θέμα ( Ελληνική Πατέντα) Δικαίωμα Συμβολαίου….
    Εμείς εδώ το λέμε κ το γράφουμε χρόνια…[στην ομάδα των Ενεργών Ασφαλιστών]
    Τώρα επί του θέματος:
    Μέσα από αυτή τη “πατέντα’ βρήκαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία κ οι κουτοφραγκοι της “Αγαπημένης” Πολυεθνικής κ εν όψη της κρίσης ξέσκισαν στη κυριολεξία τους πελάτες που επί 30 χρόνια είχαν με κόπο, ιδρώτα κ αίμα 2 προηγούμενες ασφαλιστικές ( άφησαν ο όνομα στο χώρο) .
    Ήρθαν λοιπόν το 2009 κ με το έτσι γουστάρω επέβαλαν δικαίωμα 14%,την επόμενη χρονιά συν 9%,την επόμενη συν5% κ.οκ κ μάλιστα στα ΙΣΟΒΙΑ ΣΥΜΒΌΛΑΙΑ ΥΓΕΙΑΣ .
    Αυτά τα συμβόλαια έγραφαν ξεκάθαρα (στη πρώτη σελίδα) Εφάπαξ κατά την έκδοση ποσό ( 600δρχ,900δρχ,5.000 δρχ κ μετά 15 ευρώ)
    Δεν έκαναν μόνο αυτό αλλά το έκρυβαν από τους πελάτες γιατί δεν το ανέφεραν στη απόδειξη .

    Το θράσος τους έφτασε μέχρι κ στο σημείο να το κρύβουν κ από τους ασφαλιστές
    ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΕΝΤΙΜΌΤΗΤΑ , ΔΙΑΦΆΝΕΙΑ,. ΕΜΠΙΣΤΟΣΎΝΗ,
    Δείτε παρακάτω
    Τέλος επειδή δεν έχετε Facebook κα Ερμειδου μπορείτε να ενημερωθείτε από φίλους σας “φασεμπούκια” το τι γράφω
    Αν όμως θέλετε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τις αναζητήσεις στην Εισαγγελέα Αθηνών η στη Τράπεζα Ελλάδος χουν γίνει σχετικές μηνυτήριες αναφορές

    Πολλά φιλιά κ ο αγώνας μας θα φτάσει μέχρι εκεί που δε φαντάζεσαι
    ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΗΘΟΣ- ΕΜΠΙΣΤΟΣΎΝΗ- ΔΙΑΦΆΝΕΙΑ …αν αυτά δεν υπάρχουν δεν υπάρχει αγορά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*