Ψάχνει «απάτες» 100 εκατ. ευρώ η ΕΑΕΕ

Σοβαρές διαστάσεις παίρνει το θέμα της απάτης στον ασφαλιστικό κλάδο, που εξελίσσεται αντίστοιχα με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια νέα μορφής μάστιγα για την ασφαλιστική βιομηχανία. 

Το κόστος που επιβαρύνονται οι ασφαλιστικές εταιρίες στη χώρα μας υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο και έχει κινητοποιήσει την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, η οποία επιχειρεί τη σύσταση ενός Οργάνου, για τη μελέτη και την πρόληψη του φαινομένου. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς στα 30 εκατ. ευρώ υπολογίζεται μόνο και μόνο το κόστος από την αναδρομική ακύρωση του συμβολαίου στον κλάδο του αυτοκινήτου. 

Πρόκειται για την πρακτική που εφαρμόζουν οι πράκτορες με τη μεταφορά των συμβολαίων από εταιρία σε εταιρία και η οποία επιτρέπει την αναδρομική ακύρωση εντός διμήνου από τη σύναψή του, η κατάχρηση της οποίας δημιουργεί ένα πρόσθετο κόστος για την ασφαλιστική αγορά. 

Σημειώνεται ότι αυτή η πρακτική αποτελεί την πιο απλή και συνηθέστερη μορφή απάτης, ο περιορισμός της οποίας θα απάλλασσε την αγορά από ένα σημαντικό κόστος. 

Στόχος της ΕΑΕΕ είναι η καταγραφή του φαινομένου προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του, που τείνει να πάρει διαστάσεις μέσα από πιο εξελιγμένες πρακτικές εξαπάτησης, στις οποίες αρκετές φορές πρωτοστατούν οι ασφαλισμένοι, αλλά και προσωπικό του κλάδου.

Το θέμα δεν αποτελεί φυσικά ελληνικό φαινόμενο, στο βαθμό που έχει λάβει εκρηκτικές μορφές σε ανεπτυγμένες ασφαλιστικές αγορές, μεταξύ των οποίων η Μεγάλη Βρετανία

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπολογισμοί ανεβάζουν το κόστος της απάτης στις 40 λίρες το χρόνο για κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ποσό που αντιπροσωπεύει το 5% του ασφαλίστρου στη βρετανική αγορά, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*