Μ. Τσιλιμπάρη, Nobilis: Η μεταβολή στις Ευθύνες συνεχίζεται

Eυθύνες, επιχειρησιακοί κίνδυνοι, κίνδυνοι διαδικτύου, πολυασφαλιστήρια και η IDD είναι τα 5 θέματα που συζήτησε το insuranceworld.gr με την Μαρία Τσιλιμπάρη Μεσίτρια Ασφαλίσεων στην Nobilis Insurance Brokers.

Συνέντευξη στην Ελενα Ερμείδου

  • Σύμφωνα με την ζήτηση, ποίοι επιμέρους κλάδοι βλέπετε να παρουσιάζουν άνοδο στην παραγωγή το 2019;

Εκτιμώ πως αυξημένο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τις επιχειρήσεις για την ασφάλιση των « Ευθυνών» που απορρέουν από την δραστηριότητά τους.

Περισσότερο ευαισθητοποιημένες είναι οι επιχειρήσεις που επεκτείνουν την δραστηριότητα τους στο εξωτερικό είτε διότι αισθάνονται περισσότερο «ευάλωτες» είτε λόγω ανταγωνισμού , είτε λόγω του νομοθετικού πλαισίου των νέων αγορών

Παράλληλα έχει ενταθεί το ενδιαφέρον και για τις ασφαλίσεις που αφορούν σε cyber attack .

Είναι προφανές ότι ο κλάδος των Ευθυνών έχει ήδη παρουσιάσει αυξητική μεταβολή & εκτιμώ πως θα συνεχιστεί το 2019 .

Το ερώτημα πάντα στις περιπτώσεις που η ζήτηση είναι αυξημένη, είναι το, αν η αγορά (ασφαλιστικές εταιρείες & διαμεσολαβούντες) είναι έτοιμη να προσφέρει αντίστοιχα υψηλή τεχνογνωσία και προϊόντα που να καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων.  Η πρόκληση σε κάθε περίπτωση  είναι μπροστά μας.

  • Αν επικεντρωθούμε στους επιχειρηματικούς κινδύνους, ποιοι είναι κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα;

Η διατήρηση της δυνατότητας να «παράγει» και η διατήρησή της χρηματικής ροής διαθέσιμων κεφαλαίων είναι οι πρωταρχικές προτεραιότητες  των επιχειρήσεων.  Ως εκ τούτου οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία αφορά σε «απειλή» για την επιχείρηση.

Η κάθε επιχείρηση «οφείλει» τρόπο τινά, να χαρτογραφήσει τις «απειλές» της  και να διαμορφώσει το σχέδιό δράσης και αντιμετώπισης των «κινδύνων».

Ο ασφαλιστικός μηχανισμός -αναμφίβολα αποτελεί ένα εργαλείο «μετακύλησης» του κινδύνου αλλά μπορεί να αποτελέσει παράλληλα & εργαλείο πρόβλεψης αλλά και στρατηγικού σχεδιασμού για ανάπτυξη.

Η αξιοποίηση των «εργαλείων» αφορά σε εξατομικευμένη,  για την εκάστοτε  επιχείρηση μελέτη, που απαιτεί πολύπλευρη γνώση και εμπειρία που δεν άπτεται μόνο του  ασφαλιστικού  κλάδου  αλλά στην εν γένει επιχειρηματική δραστηριότητά & τις τάσεις της οικονομίας.

  • Το σχήμα πολλές καλύψεις κάτω από ένα κύριο συμβόλαιο, μπορεί να δουλέψει, και τι οφέλη μπορεί να έχει για τον πελάτη;

Τα πολυασφαλιστήρια αποτελούν μια σύγχρονη μορφή ασφάλισης.

Ωστόσο, όπως και στα κλασικά ασφαλιστήρια το πλαίσιο κάλυψης διαμορφώνεται από τους αναγραφόμενους όρους και τις εξαιρέσεις και όχι από τους τίτλους των συμβολαίων.

  • Τα μαγαζιά λιανικής πουλάνε ενίοτε και συμπληρωματική ασφάλιση, τους θεωρείται ανταγωνιστές;

Ως προς της δραστηριότητα της Nobilis όχι δεν θεωρώ πως υπάρχει θέμα ανταγωνισμού.  Σε κάθε περίπτωση ωστόσο μια μεγάλη ομάδα επαγγελματιών ασφαλιστικών συμβουλών, θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα

  • Η εφαρμογή της νέας οδηγίας για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων διευκολύνει τον μεσίτη ασφαλίσεων;

Δεν θα έλεγα ότι μας διευκολύνει, όχι υπό την έννοια του ανταγωνισμού, κυρίως διότι αναίτια -κατά την άποψη μου – εφαρμόζονται περιορισμοί, όπως λόγου χάριν στην έκδοση covernote, στις συνεργασίες με πράκτορες, υπό το πρίσμα της εξειδίκευσης των μεσιτών σε ορισμένους κλάδους και του ότι οι  συνεργασίες άπτονται στην  εξειδίκευση αυτή καθ΄ αυτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*