Οι φήμες για ίδρυση νέου Συλλόγου στο κλάδο

της Ελενας Ερμείδου

Η ασφαλιστική αγορά χρειάζεται συνοχή και συγκρότηση, καθώς και να καταλάβει πλήρως τις νέες τάσεις, τις συνθήκες και τις ανάγκες του κοινού της. Χρειάζεται να πείσει το κοινό για το ρόλο της για να έχει ανταπόκριση.

Βεβαίως, η ανταπόκριση των καταναλωτών δεν μπορεί να προέλθει μόνο από τις κινήσεις που θα κάνει η αγορά, αλλά και από τις κινήσεις που θα κάνει η πολιτεία. Και, δεν είναι μόνο αν η πολιτεία θέσει την υποχρεωτικότητα σε κάποιες μορφές ασφαλίσεων, ή αν συνάψει συνεργασίες με την ιδιωτική ασφάλιση για την μεταφορά ορισμένων κινδύνων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, έμμεσα και τους πολίτες. Η έννοια της ασφάλισης, η λειτουργία της, τα οφέλη θα έπρεπε να ξεκινούν και να μαθαίνονται από τα σχολεία και μάλιστα το δημοτικό, όπου εκεί ξεκινούν να διαμορφώνονται συνειδήσεις.

Για να γίνει αντιληπτός ο νέος ρόλος των ασφαλιστών, των διανομέων ασφαλιστικών προϊόντων θα πρέπει οι ίδιοι να αφιερώσουν ώρες στον πελάτη, να εξετάσουν τις κατηγορίες των πελατών τους και τις ανάγκες τους, στο πως πρέπει να αξιοποιήσουν την νέα τεχνολογία, στο ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις, στο πώς μπορούν πιθανά να συνδυάσουν κάτω από ένα συμβόλαια καλύψεις πολλαπλών αναγκών.

Ησσονος σημασίας και το θέμα της εποπτείας. Οι ασφαλιστές καλούνται σήμερα να είναι ενημερωμένοι και να μην ξεφεύγουν από τους κανόνες, τις εξαιρέσεις όπως παλαιά, δύσκολα θα τις βρουν. Αλλωστε βαίνουμε προς μία ενιαία εποπτεία που θα ελέγχει τις εθνικές αρχές. Καλούνται, να συμμορφωθούν με τους κανόνες και  να φτάσουν το επίπεδο των συναδέλφων τους στο εξωτερικό.

Ολα αυτά απαιτούν χρόνο. Και, εμείς στο IW ακούμε ότι σχεδιάζεται η ίδρυση νέας Επαγγελματικής Ενωσης, ή Φορέα / Συλλόγου. Είναι αλήθεια, ψέματα; οι φήμες πάντως κυκλοφορούν, οπότε καπνός υπάρχει.

Η ίδρυση και η ‘συντήρηση’ ενός νέου φορέα / συλλόγου απαιτεί εκατοντάδες ώρες ενασχόλησης. Πότε όλοι αυτοί του κλάδου, αν ετοιμάζουν κάτι τέτοιο, θα ασχοληθούν με τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Υπάρχει από την άλλη η ανάγκη σύστασης ενός νέου φορέα; Ηδη έχουμε πολλούς και κάποιους με μεγάλη παράδοση και παρουσίαση έργου.

Υπάρχει λόγος διαμελισμού; Η αγορά θέλει συνοχή και ενισχυμένη συνείδηση συναδελφικότητας, όχι επικαλύψεις.

Ολα αυτά βέβαια θεωρητικά γιατί αναρωτιόμαστε, ακούγοντας φήμες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*