Αυξάνεται ο κίνδυνος από τις δασικές πυρκαγιές και για τον ασφαλιστικό κλάδο

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι φετινές καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια (που μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 79 ατόμων και έχουν καταστρέψει 13.000 κτίρια) προβληματίζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες που εξετάζουν πώς να ανιτμετωπίσουν μια απειλή που γίνεται ολοένα πιο μεγάλη και απρόβλεπτη.

O Mark Bove, υψηλόβαθμο στέλεχος της Munich Re America δήλωσε στους Financial Times ότι « σε γενικές γραμμές ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στις ΗΠΑ έχει μειωθεί τα τελευταία 30-40 χρόνια, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μια αύξηση της καταστροφικότητάς τους». Δίνει δε δυο ερμηνείες για αυτό: Πρώτον, την κλιματική αλλαγή και δεύτερον, την αύξηση του πληθυσμού στην Καλιφόρνια και δη στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση, ο λογαριασμός των πυρκαγιών αυξάνεται για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Οι περυσινές πυρκαγιές προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες ύψους 16 δις. δολαρίων, τετραπλάσιο ποσό σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με την AM Best. Οσον αφορά τα φετινά κόστη, είναι ακόμα νωρίς για αξιόπιστες εκτιμήσεις.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την Καλιφόρνια», παρατηρεί ο Paul Krump, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Chubb. «Κάτι που θεωρούνταν ήπιο ρίσκο γίνεται πλέον σοβαρό ρίσκο και ασφαλώς αναπροσαρμόζουμε τα μοντέλα μας αναλόγως».

Πλην όμως, τα μοντέλα των ασφαλιστικών εταιρειών για τις πυρκαγιές δεν είναι όσο προηγμένα θα μπορούσαν. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ασφαλιστικές στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ ήταν διαχρονικά οι τυφώνες και γι’ αυτό η ανάλυσή τους έχει επικεντρωθεί εκεί.

Εκτός από την επικαιροποίηση των μοντέλων, εξάλλου, θα απαιτηθεί και αλλαγή των τιμολογιακών πολιτικών. «Οι μεγάλες και έντονα καταστροφικές πυρκαγιές θα επηρεάσουν τα ασφάλιστρα στην Καλιφόρνια», προβλέπει ο κ. Krump της Chubb. Πέρα από την τιμολόγηση, οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να θωρακιστούν καλύτερα έναντι του κινδύνου των πυρκαγιών και με άλλους τρόπους, διασφαλίζοντας π.χ. ότι αποτιμούν σωστά τις κατοικίες σε περιοχές υψηλού ρίσκου για πυρκαγιές.  Τέλος, οι πυρκαγιές διαφέρουν από τους τυφώνες στο ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για να αμβλυνθούν οι καταστροφές που προκαλούν και σε μερικές περιπτώσεις να προληφθούν.

Οπως σχολιάζει ο Sean Burgess της USAA, “δεν μπορείς να αλλάξεις τη διαδρομή ενός τυφώνα. Μπορείς όμως να αλλάξεις τη διαδρομή κάποιων πυρκαγιών και πιστεύουμε ότι ορισμένες εξ΄αυτών μπορούν να προληφθούν…»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*