Παχύσαρκος ασθενής, γιατρός, μέτρηση, καρκίνος

Βρέθηκε πώς η παχυσαρκία οδηγεί σε καρκίνο

Μια νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο, λένε οι επιστήμονες.

Ιρλανδοί ερευνητές από το Trinity College του Δουβλίνου βρήκαν ότι το λίπος φράσσει έναν τύπο κυττάρων που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να καταστρέψει τον καρκίνο και σταματούν να λειτουργούν. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Immunology.

Εδώ και καιρό οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι το λίπος επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού μας, πυροδοτώντας την αλλόγιστη αύξηση των κυττάρων, δηλαδή, την ανάπτυξη καρκίνου. Πολλές έρευνες άλλωστε έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Μέχρι πρότινος όμως δεν είχε βρεθεί κάποια εξήγηση. Η νέα έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ένα μηχανισμό, με τον οποίο η παχυσαρκία προκαλεί όγκους και ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του καρκίνου.

Διεθνώς, οι επιστήμονες τονίζουν ότι, μετά το κάπνισμα, η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο. Αντιστρόφως, η απώλεια σωματικού βάρους μαζί με τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση του κινδύνου.

Άλλωστε, η απώλεια σωματικού βάρους και η διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα έχει και άλλα οφέλη για την υγεία μας, όμως, η μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, που εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*