Τεράστιο παγκοσμίως το κόστος της έλλειψης ύπνου

Ο ανεπαρκής ύπνος αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας που πλήττει περισσότερους από έναν στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως. Μια νέα μελέτη στο περιοδικό SLEEP, που δημοσιεύτηκε από το Oxford University Press, δείχνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Αρκετές έρευνες ύπνου έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος είναι σημαντικό πρόβλημα και αυξάνεται. Δημοσκοπήσεις έχουν βρει ότι το 20-30% των ερωτηθέντων έχουν ανεπαρκή ύπνο σε τακτική βάση σε αρκετές δυτικές χώρες. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 33-45% των ενηλίκων στην Αυστραλία.

Στις ΗΠΑ, περίπου 35% των ενηλίκων αναφέρουν ότι δεν λαμβάνουν τις συνιστώμενες 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Περίπου το 30% των Καναδών αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετό ύπνο. Το ίδιο αναφέρει περίπου το 37% των ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, 28% των ανθρώπων στη Σιγκαπούρη, και 26% των Γάλλων.

Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται με σύγχυση, ευερεθιστότητα, μειωμένη επικοινωνία, επιβραδυνόμενη επεξεργασία και κρίσης πληροφοριών, μειωμένο χρόνο αντίδρασης και αδιαφορία. Επιπλέον, ο σύντομος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης, παχυσαρκίας, διαβήτη και κατάθλιψης.

Στη νέα έρευνα (https://tinyurl.com/y89nx5kz), οι επιστήμονες προσπάθησαν να υπολογίσουν τις οικονομικές συνέπειες της έλλειψης ύπνου στην Αυστραλία. Αξιολόγησαν τα οικονομικά και μη οικονομικά στοιχεία κόστους που προέρχονται από εθνικές έρευνες και βάσεις δεδομένων. Στο κόστος θεωρείται ότι περιλαμβάνονται:

  • το κόστος που συνδέεται με την υγειονομική περίθαλψη, την άτυπη περίθαλψη που παρέχεται εκτός του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης
  • η απώλεια παραγωγικότητας
  • τα μη ιατρικά έξοδα εργασίας και τροχαίων ατυχημάτων
  • το μη χρηματοοικονομικό κόστος της απώλειας ευημερίας.

Ο τελικός απολογισμός ήταν ότι το εκτιμώμενο συνολικό κόστος ανεπαρκούς ύπνου στην Αυστραλία την περίοδο 2016-17 (πληθυσμός: 24,8 εκατομμύρια) ήταν 45,21 δισεκατομμύρια δολάρια! Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 4,6 % του ΑΕΠ της χώρας…

Οι ερευνητές λένε ότι οι κυβερνήσεις έχουν επιτύχει αξιοσημείωτη επιτυχία όσον αφορά το διαβήτη, την κατάθλιψη και το κάπνισμα. Τα ευρήματά τους υποδεικνύουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αξίζει παρόμοια προσοχή στον καθορισμό των εθνικών προτεραιοτήτων στον τομέα της υγείας. Η αντιμετώπιση του θέματος μέσω της εκπαίδευσης και άλλες πρωτοβουλίες είναι πιθανό να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, αλλά και οφέλη για την υγεία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*