Τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα καλύπτουν τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης

Η ώρα των συνταξιοδοτικών προϊόντων έφτασε. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν από πέρυσι αυξήσει το ενδιαφέρον τους για την προώθηση συνταξιοδοτικών προϊόντων καθώς βλέπουν ότι το μέλλον είναι αυτά. 

Οι αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση αποτελούν πλέον μονόδρομο και είναι σίγουρο ότι όποια κυβέρνηση προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές θα κληθεί να κρατήσει  «τις καυτές πατάτες» των ορίων ηλικίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων. 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαισθάνονται πλέον την ανησυχία του κόσμου για τις εξελίξεις και έχουν ξεκινήσει την τελευταία 5ετία την σταδιακή προώθηση ατομικών και ομαδικών συνταξιοδοτικών προϊόντων. Στα μεν ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα οι εταιρείες προωθούν σταδιακά τόσο τα προϊόντα εφ’ άπαξ καταβολών όσο και τα περιοδικών καταβολών.
Τα ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα έχουν αυξήσει την παραγωγή τους κατά 20% ενώ θεαματικά κινούνται και οι παραγωγές των ομαδικών συνταξιοδοτικών προϊόντων που παρά την οικονομική κρίση εξακολουθούν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που τα αγοράζουν. 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν ότι ο κλάδος αυτοκινήτου αποτελεί πλέον ένα παρωχημένο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας, το οποίο πρέπει σταδιακά να αντικατασταθεί από αποδοτικά προϊόντα  σε κλάδους Ζωής και Υγείας αλλά και από προϊόντα χαμηλού κινδύνου Γενικών Ασφαλειών. 

Με δεδομένο ότι τα προϊόντα Υγείας έχουν μικρό περιθώριο κέρδους και λειτουργούν μόνο ως «κράχτης», τα Συνταξιοδοτικά προϊόντα έχουν και υψηλά περιθώρια κέρδους και είναι αρκετά δελεαστικά στους πελάτες. Η μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στις συντάξεις σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας στους νέους δημιουργούν τις προοπτικές ανάπτυξης των προϊόντων αυτών. 

Για παράδειγμα όταν ένας εργαζόμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ συνταξιοδοτηθεί στα 65 του θα πάρει κατά μέσο όρο σύνταξη που θα κυμαίνεται μεταξύ 800-1000 ευρώ. Εάν έχει ένα απλό συνταξιοδοτικό προϊόν περιοδικών καταβολών από τα 40 του τότε αυτομάτως η σύνταξή του θα αυξηθεί κατά 400 ευρώ καλύπτοντας σχεδόν το μισό του εισόδημα από την κοινωνική ασφάλιση. 

Στην περίπτωση της ανεργίας των νέων, οι δυσκολίες και οι «μαύρες» προοπτικές για το μέλλον μπορούν να καλυφθούν με περιοδικές μηνιαίες καταβολές που ξεκινούν από 30 ευρώ το μήνα. Ξεκινώντας ένα συνταξιοδοτικό προϊόν κάποιος στα 20 του στα 45 του μπορεί να έχει ένα εφάπαξ της τάξης των 100.000 ευρώ ή μηνιαία σύνταξη των 350 ή 400 ευρώ αντίστοιχα με τις σημερινές αποδόσεις των επιτοκίων.

Σύνδεση συνταξιοδοτικών με άλλα προϊόντα Ζωής

Η χρησιμότητα των συνταξιοδοτικών προϊόντων μπορεί να φανεί ιδιαίτερα στην περίπτωση της σύνδεσής τους με άλλα προϊόντα ζωής όπως για παράδειγμα ασφαλίσεις κατά ανικανότητας εργασίας ή ασφαλίσεις ζωής ή ασφαλίσεις υγείας. Οι καλύψεις ξεκινούν από 100 ευρώ το μήνα και μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένες καλύψεις.

Οι κινήσεις των εταιριών

 Με βάση όλα τα παραπάνω είναι εμφανές ότι η πλειονότητα των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών της χώρας δίνουν έμφαση στην προώθηση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Ήδη στις ING και Alico τα συνταξιοδοτικά προϊόντα καλύπτουν περίπου το 40% της συνολικής τους παραγωγής και έχουν θέσει ως στόχο να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το ποσοστό. 

Επίσης με ρυθμούς άνω του 30% ετησίως αυξάνεται η παραγωγή στα συνταξιοδοτικά προϊόντα της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Eurolife, της ING Πειραιώς και της Interamerican. Ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έχουν τα συνταξιοδοτικά της Allianz και της Generali ενώ η ανάπτυξη στα συνταξιοδοτικά είναι μέσα στο business plan της Αγροτικής Ασφαλιστικής. Αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθεια που κάνει η Ευρωπαική Πίστη για την αύξηση της παραγωγής στα συνταξιοδοτικά της. Τέλος, η Ασπίς Πρόνοια κινείται ιδιαίτερα στις ομαδικές συνταξιοδοτικές ασφαλίσεις.

Ενθάρρυνση και από Ευρωπαϊκή Ένωση

Ήδη από τον Οκτώβριο 2008 έχει ξεκινήσει ένα πλάνο προώθησης των Συνταξιοδοτικών Προϊόντων ως εναλλακτικών και συμπληρωματικών προϊόντων στην κοινωνική ασφάλιση. Την πρωτοβουλία την πήραν Ολλανδοί , Γερμανοί και Βρετανοί Ευρωβουλευτές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ομάδες εργασίας για την μελέτη και δημιουργεί μίας Οδηγίας μέχρι το 2012 (όταν θα ξεκινήσει και η εφαρμογή των SolvencyII) που θα ευνοεί με φοροαπαλλαγές σε όλα τα κράτη μέλη τους κατόχους συνταξιοδοτικών προϊόντων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*