Έρχονται νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων

Μεταξύ 10% και 15% κυμαίνονται φέτος οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, όπως επιβεβαιώνεται από την πολιτική των εταιρειών, οι οποίες η μία μετά την άλλη προχωρούν σε γενναίες αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους.
 
Ένα μέρος αυτών των αυξήσεων έχει ήδη περάσει στα συμβόλαια που έχουν εκδοθεί από την αρχή του χρόνου, ενώ το δεύτερο κύμα των αυξήσεων, αναμένεται από τον επόμενο μήνα και θα κορυφωθούν από τον Ιούνιο και μετά. 

Αιτία είναι η έναρξη εφαρμογής της 5ης κοινοτικής οδηγίας, που προβλέπει σταδιακά από τον Ιούνιο του 2009 και μέχρι το 2012 την εκτίναξη των κατώτατων ορίων ασφαλιστικών αποζημιώσεων στο 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα τόσο για τις σωματικές βλάβες όσο και τις υλικές ζημιές. 

Από την 1η Ιουνίου, τα ελάχιστα ποσά της ασφαλιστικής κάλυψης δεν μπορεί να είναι κατώτερα από 500.000 ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και από 500.000 ευρώ για υλικές ζημιές ανά ατύχημα. Πρόκειται για την πρώτο στάδιο της αναπροσαρμογής, που συνιστά ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τα σημερινά όρια, που δεν συνδέουν το ύψος της αποζημίωσης με τον αριθμό των θυμάτων ενός ατυχήματος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το ποσό της ασφαλιστικής αποζημίωσης για σωματικές βλάβες, περιορίζεται στις 500.000 ευρώ ανά ατύχημα, ανεξάρτητα δηλαδή από τον αριθμό των θυμάτων ενός ατυχήματος και στις 100.000 ευρώ για υλικές ζημιές. 

Η αναπροσαρμογή των ορίων, όπως φοβούνται οι εταιρείες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίπτωση πολύνεκρων ατυχημάτων, εκτινάσσοντας και το αντασφαλιστικό κόστος και το σύνολο του κλάδου προειδοποιεί για αυξήσεις της τάξης του 40% σε βάθος τριετίας. Σε μια προσπάθεια να εξορθολογισμού  των τιμολογίων τους, μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει προχωρήσει σε κατάργηση των εκπτώσεων που ίσχυαν μέχρι σήμερα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ ορισμένες εταιρείες επέλεξαν να μην επιστρέψουν στους ασφαλισμένους τους το τέλος χαρτοσήμου, που καταργήθηκε από την αρχή του χρόνου και το οποίο επιβάρυνε σε ποσοστό 2,4% όλα τα ασφάλιστρα. 

Οι κινήσεις των εταιριών 

Αρκετές εταιρείες έχουν δώσει πρόγευση των προθέσεών τους από την αρχή του χρόνου με μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 5%, αλλά το μεγάλο κύμα των ανατιμήσεων αναμένεται τον επόμενο μήνα, οπότε και ξεκινά η ισχύς των νέων ορίων. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει αυξήσεις έως και 10% μεσοσταθμικά κατά το δεύτερο εξάμηνο. 

Μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως η Εθνική Ασφαλιστική προχώρησε σε αύξηση της τάξης του 3% από το Μάρτιο, ενώ νέα αύξηση της τάξης του 0,5% κάθε μήνα εφαρμόζει από τον Ιούνιο. Στο 6% είναι η αύξηση που εφάρμοσε η ΑΤΕ Ασφαλιστική ήδη από το Φεβρουάριο, ενώ η Commercial Value, αύξησε 5% μεσοσταθμικά τα ασφάλιστρα των ΙΧ από την αρχή του χρόνου (10% – 15% είναι οι αυξήσεις στα δίκυκλα)και στο 1,5% κάθε μήνα είναι η αύξηση που θα εφαρμοστεί  από τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος του έτους. 

Η Ασπίς Πρόνοια, προχώρησε σε αυξήσεις της τάξης του 8% από τις αρχές Μαρτίου, ενώ η Interamerican προχώρησε σε μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 5,7% για όλα τα τιμολόγια αστικής ευθύνης από τον Απρίλιο. Αυξήσεις της τάξης του 4% πραγματοποίησε επίσης η Groupama Φοίνιξ, ενώ σε ισόποση αύξηση προχώρησε από το Μάρτιο η εταιρεία General Union. 

Η εταιρεία έχει προγραμματίσει επίσης σταδιακές αυξήσεις της τάξης του 1% κάθε μήνα από τον Ιούνιο και μετά, ενώ εταιρεία Υδρόγειος έχει προχωρήσει στην πρώτη αναπροσαρμογή των τιμολογίων της με αυξήσεις της τάξης του 10% από το Μάρτιο. Μια δεύτερη αύξηση, προγραμματίζεται για τον Ιούλιο, ενώ της τάξης του 10% είναι και οι αυξήσεις στις οποίες προχώρησε η εταιρεία Μιννέττα Ευρωπαϊκή Πρόνοια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*