Ακατάλληλο το νερό στο Παπαγεωργίου! Επείγον έγγραφο της Επιτροπής Λοιμώξεων

Συναγερμός έχει σημάνει στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης για το δίκτυο ύδατος. Όπως διαπιστώνει η Επιτροπή Λοιμώξεων, σε αυτό ανιχνεύθηκε το βακτηρίδιο της Λεγιονέλλας, το οποίο βρίσκεται μεταξύ άλλων σε θερμαντήρες νερού και δεξαμενές ζεστού νερού καθώς και σε εναποθέσεις αλάτων, σε διαβρωμένους σωλήνες, ντους και βρύσες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θνησιμότητα από το βακτηρίδιο αυτό σε νοσηλευόμενους ασθενείς που θα προσβληθούν, φτάνει μέχρι 50% αν αργήσουν να δοθούν αντιβιοτικά!

Το δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο εντοπίστηκε – κάτω από αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες – στο δίκτυο θερμού ύδατος του Παπαγεωργίου. Δηλαδή, στο νερό που χρησιμοποιούν όλοι οι ασθενείς για να κάνουν μπάνιο.

Με επείγον έγγραφό της η Επιτροπή Λοιμώξεων ενημερώνει όλες τις υπηρεσίες για την ανίχνευση του επικίνδυνου βακτηρίου και συστήνει μέτρα προφύλαξης των ασθενών. Μεταξύ άλλων, υποδεικνύει τη διακοπή της χρήσης του δικτύου θερμού ύδατος, τη χρήση στείρου αποστειρωμένου ύδατος αντί νερού βρύσης για την παρασκευή κάθε είδους διαλύματος που χορηγείται στους ασθενείς ή οτιδήποτε παρασκευάζεται για νοσοκομειακή χρήση, να μη χρησιμοποιείται ως πόσιμο το νερό της βρύσης και το νερό των ψυκτών για κατηγορίες ασθενών.

Ακόμη, η Επιτροπή δίνει οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών που θα προσβληθούν από τη Λεγιονέλλα.

«Πού είναι τα χρήματα για την συντήρηση του Νοσοκομείου» αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας πως για την ανίχνευση του βακτηριδίου ευθύνεται η έλλειψη συντήρησης και ανανέωσης του δικτύου παροχής νερού, των υδραυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Νοσοκομείου που λειτουργεί με νερό του δικτύου.

«Να γιατί θερίζουν οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας» προσθέτει και καλεί τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας σε εξηγήσεις.