της Susan K. Neely, Πρόεδρος, GFIA
Οι ασφαλιστές διαδραματίζουν μοναδικό ρόλο μεταξύ των βιομηχανιών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η ικανότητά τους να διαχειρίζονται τον κίνδυνο προστατεύει ανθρώπους, οργανισμούς και παγκόσμιες οικονομίες από καταστροφές που διαφορετικά θα ήταν oλέθριες.
Καθημερινά σε όλο τον κόσμο, οι ασφαλιστές αξιοποιούν αυτό που τους κάνει μοναδικούς για να παρέχουν ηρεμία και οικονομική ασφάλεια σε εκατομμύρια ασφαλισμένους. Το μακρύχρονο και καλά τεκμηριωμένο ιστορικό τους όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων δεν αμφισβητείται. Όπως έδειξε μια έκθεση πέρυσι από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ενώσεων (GFIA), η ανάγκη για τη μοναδική προσφορά προστασίας από τους ασφαλιστές δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.
Σε τέσσερις τομείς —φυσική καταστροφή, συντάξεις, κυβερνοχώρος και υγεία— το χάσμα μεταξύ της προστασίας που έχουν οι άνθρωποι και οι οργανισμοί έναντι αυτού που χρειάζονται ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το κλείσιμο αυτών των κενών μπορεί να φαίνεται δύσκολο έργο, αλλά όπως έδειξε η έκθεση, δεν είναι αδύνατο. Με τη συνεργασία, οι ασφαλιστές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να σημειώσουν μεγάλη πρόοδο στον μετριασμό αυτών των κινδύνων. Η έκθεση προσέφερε έναν οδικό χάρτη που –τουλάχιστον– παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για ουσιαστικό διάλογο και, τελικά, θα χρησιμεύσει για την προώθηση πραγματικών λύσεων πολιτικής που αυξάνουν την πρόσβαση σε ασφαλιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Τα μέλη της GFIA ανυπομονούν να συνεργαστούν με τους παγκόσμιους συνεργάτες και επόπτες μας για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των κενών. Αλλά όπως δείχνει μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την GFIA αυτόν τον Ιανουάριο, υπάρχει μια άλλη πρόκληση που θα μπορούσε να εμποδίσει αυτές τις προσπάθειες: ακατάλληλοι κανονισμοί.
Πολύ συχνά οι ασφαλιστές ταξινομούνται μαζί με τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές, με αρνητικές συνέπειες για τον κλάδο και τους καταναλωτές. Η έκθεση της GFIA με τίτλο «Insurance: Ένας μοναδικός τομέας», υπογραμμίζει τις σημαντικές διακρίσεις μεταξύ των ασφαλίσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών τομέων. Περιγράφει επίσης λεπτομερώς πώς ο ασφαλιστικός κλάδος είναι πραγματικά μοναδικός και την πιθανή ζημία των κανονισμών που δεν αναγνωρίζουν αυτές τις σημαντικές διακρίσεις.
Όπως καθιστά σαφές η νέα έκθεση, το προφίλ κινδύνου του ασφαλιστικού κλάδου διαφέρει σημαντικά από τις τράπεζες και άλλους χρηματοπιστωτικούς τομείς. Παραδοσιακά, οι ασφαλιστές, οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εποπτεύονταν από χωριστά ρυθμιστικά καθεστώτα. Ωστόσο, οι συζητήσεις για τη ρύθμιση των ασφαλίσεων μεταξύ των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών συνεχίζουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο τραπεζικό μοντέλο, αγνοώντας βασικές διαφορές μεταξύ των επιχειρηματικών μοντέλων και της έκθεσης σε κινδύνους των ασφαλιστών και των τραπεζών.
Η χρονική συγκυρία της παρούσας έκθεσης δεν είναι τυχαία. Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Διεθνής Ένωση Ασφαλιστικών Εποπτικών Αρχών (IAIS) και το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) εξετάζουν ενεργά νέες ρυθμίσεις για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι ρυθμιστικές αρχές και οι φορείς θέσπισης προτύπων εξετάζουν τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που απορρέουν από τον τομέα της μη τραπεζικής χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης (ΝΧΙ), ο οποίος ορίζεται ευρέως και περιλαμβάνει κλάδους όπως τα επενδυτικά κεφάλαια και τα κεφάλαια χρηματαγοράς, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, τους οργανισμούς μικροδανείων και τα κρυπτονομίσματα.
Με αυτή την έκθεση, η GFIA στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: Οι συζητήσεις για νέες ρυθμιστικές προτάσεις δεν πρέπει να συνδέουν τον ασφαλιστικό κλάδο με τον τραπεζικό, τα ΝΧΙ ή άλλους μη ασφαλιστικούς τομείς. Η δημιουργία αδικαιολόγητων, πρόσθετων ρυθμίσεων που δεν αναγνωρίζουν αυτές τις διαφορές υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των ασφαλιστών και τη συμβολή τους στην κοινωνία. Θα δημιουργήσει περιττό κόστος που τελικά θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
Είναι βέβαιο ότι οι ασφαλιστές υπόκεινται ήδη σε ολοκληρωμένες ρυθμίσεις. Οι υφιστάμενοι κανόνες απαιτούν από τους ασφαλιστές να διατηρούν επαρκή κεφάλαια, να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους κινδύνους, να αντιμετωπίζουν δίκαια τους πελάτες και να υποστηρίζουν ισχυρή εσωτερική διακυβέρνηση. Αυτοί οι κατάλληλοι κανονισμοί λαμβάνουν υπόψη σημαντικά χαρακτηριστικά που καθιστούν τον ασφαλιστικό τομέα μοναδικό. Οι υποχρεώσεις του είναι πλήρως χρηματοδοτημένες. Δεν δανείζεται για να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων. Ο κίνδυνος ρευστότητας σπάνια αποτελεί ζήτημα και ο συστημικός κίνδυνος είναι χαμηλός.
Οι παγκόσμιες εποπτικές αρχές εφαρμόζουν αυστηρά αυτούς τους κανόνες και ενεργούν άμεσα για να διορθώσουν οποιαδήποτε απειλή για τους ασφαλιστές ή τους ασφαλισμένους.
Ο ασφαλιστικός κλάδος εξυπηρετεί τους ανθρώπους και τις παγκόσμιες οικονομίες συγκεντρώνοντας και διαφοροποιώντας τους κινδύνους, γεγονός που μπορεί να μειώσει την οικονομική αβεβαιότητα και να καταστήσει τις όποιες ζημίες πιο διαχειρίσιμες. Είναι αυτό που επιτρέπει στους ασφαλιστές να προφυλάσσονται από οικονομικές απώλειες λόγω πλημμυρών, πυρκαγιάς, θανάτου ενός οικογενειάρχη ή άλλων απρόβλεπτων καταστροφών.
Επιπλέον, οι επενδύσεις των ασφαλιστών είναι συνήθως μακροπρόθεσμες, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο εκτεθειμένους στη βραχυπρόθεσμη αστάθεια της αγοράς. Αυτές οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις επιτρέπουν στους ασφαλιστές να πληρώνουν τις απαιτήσεις των καταναλωτών όταν συμβαίνουν ατυχήματα ή τραγωδίες – είτε πρόκειται για την επόμενη εβδομάδα, είτε για τον επόμενο χρόνο, είτε για δεκαετίες από τώρα.
Η υπόσχεση της ασφαλιστικής βιομηχανίας να πληρώσει τις απαιτήσεις των καταναλωτών μετά από μια τραγωδία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συμβατική υποχρέωση. Είναι μια επίσημη υπόσχεση να είμαστε εκεί όταν μας χρειάζονται περισσότερο.
Όπως και η έκθεσή μας για το 2023, η έκθεση «Μοναδικός Τομέας» θα συμβάλει στον συνεχή διάλογό μας με τις παγκόσμιες εποπτικές αρχές και τους ηγέτες της σκέψης. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για εμάς, καθώς εκπαιδεύουμε τους παγκόσμιους ηγέτες για τον κλάδο μας και συνεργαζόμαστε μαζί τους για λύσεις που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που και οι δύο υπηρετούμε.
Πηγή: Insurance Europe