back to top
14.8 C
Athens
Παρασκευή 3 Απριλίου 2026

Η EBRD και η Τράπεζα Πειραιώς δίνουν ώθηση στα έργα ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Δίνοντας ώθηση στις σημαντικές προοπτικές της Ελλάδας στην ανανεώσιμη ενέργεια, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ολοκλήρωσε την πρώτη της επένδυση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα χρηματοδοτώντας μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η χρηματοδότηση αποτελείται από ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από την EBRD και ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων ανανεώσιμης ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τις κεφαλαιακές  δεσμεύσεις της εταιρείας για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 48 MW στην Κεντρική Ελλάδα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 738 MW. Στόχος της εταιρείας είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να προσεγγίσει το μέγεθος των 1.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητας της.

- Advertisement -

Το ομολογιακό δάνειο ακολουθεί την εισαγωγή ενός περισσότερο αγορακεντρικού μοντέλου για την υποστήριξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα. Αυτό το νέο μοντέλο επιτρέπει την άμεση συμμετοχή των παραγωγών ΑΠΕ στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είναι μία ένδειξη της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει να υποστηρίζει τα έργα ΑΠΕ.

Η Nandita Parshad, επικεφαλής για τον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας στην EBRD, δήλωσε: αυτή η συναλλαγή όχι μόνο είναι η πρώτη επένδυση της EBRD στην Ελλάδα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά συμβαίνει και σε μία περίοδο μετάβασης σε ένα πιο αγορακεντρικό μοντέλο ανανεώσιμης ενέργειας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υποστηρίζουμε τις δραστηριότητες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στον τομέα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς και ελπίζουμε ότι αυτή η επένδυση θα προετοιμάσει το έδαφος για την περαιτέρω ανάμειξη της EBRD στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

- Advertisement -

Η Πηνελόπη Λαζαρίδου, Γενική Διευθύντρια Εταιρικής Τραπεζικής στην Τράπεζα Πειραιώς, δήλωσε: έχοντας μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα της  χρηματοδότησης έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα, η Τράπεζα Πειραιώς είναι πολύ χαρούμενη για τη συνεργασία της με την EBRD σε αυτή τη συναλλαγή, την οποία θεωρούμε μία ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στον συγκεκριμένο τομέα όσο και σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ΑΠΕ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει μελλοντικά έργα και ενθαρρύνει την EBRD για την περαιτέρω ανάμειξή της στην ελληνική αγορά.

Ο Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής δήλωσε: με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω την EBRD και την Τράπεζα Πειραιώς για την υποστήριξή τους στην πραγματοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και δραστηριοποιείται σε εγχώριες και διεθνείς αγορές με 20 χρόνια εμπειρίας στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στην Πολωνία και τη Βουλγαρία. Το νέο αυτό έργο που θα αναπτυχθεί στην Ελλάδα με την υποστήριξη της EBRD και της Τράπεζας Πειραιώς, θα προσθέσει ισχύ ύψους 48 MW στα ήδη υπάρχοντα 738 MW.

Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα το 2015 σε προσωρινή βάση, υποστηρίζοντας την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Εκτός από την ενδυνάμωση του τραπεζικού τομέα ο οποίος αντιπροσωπεύει το 26% του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου της EBRD στην Ελλάδα, άλλες δραστηριότητες της τράπεζας είναι η υποστήριξη για ιδιωτικοποιήσεις και η ανάπτυξη υποδομών. Μέχρι σήμερα η EBRD έχει χρηματοδοτήσει 13 έργα στην Ελλάδα συνολικού ύψους κοντά στα 640 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η πορεία της Ασφάλισης Υγείας & Ζωής στα στάδια της ζωής μας

Το σημαντικό δεν είναι να έχεις «κάποια» ασφάλιση, αλλά την κατάλληλη ασφάλιση, στη σωστή στιγμή της ζωής σου

Πειραιώς-Εθνική: Ποιος θα πάρει το bancassurance

Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν όσα είπε ο Θοδωρής Γναρδέλλης στην ενημέρωση των αναλυτών από το team της Πειραιώς.

Το σημαντικότερο όφελος από την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Η διοίκηση της Πειραιώς θεωρεί ότι η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, πέρα από άμεσες συνέργειες, λ.χ. διεύρυνση των προϊόντων/υπηρεσιών

Η Εθνική Ασφαλιστική σε ελληνικά χέρια και πάλι

Διαφέρουν οι απόψεις για τον αν είναι θετική ή αρνητική η πράξη πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Πειραιώς... όμως ....

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

Ενεργειακή ακρίβεια και γεωπολιτικοί κίνδυνοι στο επίκεντρο ΔΣ του ΕΕΑ

Ζητήθηκαν από την Πολιτεία πρόσθετες παρεμβάσεις αλλά και μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Επηρεάζονται άμεσα περίπου 700.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, επιδόματα, παροχές και τριετίες

KPMG: Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Πρακτικής Άσκησης 2026

Η δίμηνη πρακτική έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει στοχευμένη μάθηση και ουσιαστική επαγγελματική έκθεση, με προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νομική στήριξη για ασφαλείς online αγορές από την ARAG SE Greece

Η υπηρεσία καλύπτει καταστάσεις όπου η επικοινωνία με τον πωλητή είναι δύσκολη ή αδύνατη, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των καταναλωτών

Μετρητά στο αυτοκίνητο: Τι πρέπει να ξέρουμε

Όσο μεγαλώνει το ποσό που μεταφέρετε τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των Αρχών

Έφτασε η ώρα των πρώτων Greek Risk Management Awards

Τα #grma26 έρχονται την Παρασκευή 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Δείτε τις θεματικές ενότητες και τους ομιλητές

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Άμεσα μέτρα από την Κυβέρνηση, κινδυνεύουν με διάλυση κοινωνία και επιχειρηματικότητα»

Την επιτακτική ανάγκη για μέτρα συγκράτησης των τιμών, στο πρότυπο άλλων χωρών της Ευρώπης, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ