Σύλλογος Ζημιωθέντων Ασπίς Πρόνοια: Εκκαθάριση… ασφαλισμένων προς όφελος εκκαθαριστών

Τις ύπουλες, προκλητικές, εκτός κοινής λογικής και έκνομες μεθοδεύσεις των εκκαθαριστών, αλλά και την εκκωφαντική απουσία της κυβέρνησης, η οποία επιτρέπει σε μια χούφτα ανθρώπους να παίζουν με τις περιουσίες δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων, ανέλυσε και κατήγγειλε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου το ΔΣ του Συλλόγου Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ι. Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος τόνισε ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής βούλησης, καθώς και ότι πρέπει να κλείσει το γρηγορότερο για το συμφέρον της αγοράς και όλοι οι ασφαλισμένοι να ενταχθούν στους πίνακες δικαιούχων. Επίσης στηλίτευσε το απεχθές φαινόμενο των μακρόσυρτων εκκαθαρίσεων προς όφελος των εκκαθαριστών και πρότεινε την άμεση νομοθέτηση σαφούς οριοθετημένου χρονοδιαγράμματος για το πότε αρχίζει και πότε τελειώνει μια εκκαθάριση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ Γ. Καραβίας επισήμανε την αδιανόητη παρακράτηση των χρημάτων των ασφαλισμένων της Commercial Value και την αναγκαιότητα της άμεσης και καθολικής αποζημίωσης όλων των ασφαλισμένων, ενώ στηλίτευσε το χωρίς τέλος έργο της εκκαθάρισης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΣΑΣ Π. Λελεδάκης τόνισε την αναγκαιότητα της άμεσης επίλυσης του προβλήματος, το οποίο στέλνει πολύ πίσω την ασφαλιστική αγορά, τη στιγμή που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο ασφαλιστικός πυλώνας αποτελεί τον πιο αξιόπιστο οικονομικό φορέα.

Οι λύσεις που προτείνει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων για την επίλυση του ζητήματος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχουν ως εξής:

Πρώτον, η ενεργοποίηση του μηχανισμού αποζημίωσης των ασφαλισμένων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής δε δύναται να εξαρτάται από την ολοκλήρωση ατέρμονων, πολυδαίδαλων και ανεξέλεγκτων διαδικασιών, που εξελίσσονται επί δεκαετίες, όπως η τρέχουσα διαδικασία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο οφείλει να δραστηριοποιηθεί ταυτόχρονα με τη διαδικασία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και να αποκτήσει ενεργό ρόλο στη διαδικασία αποζημίωσης των ασφαλισμένων, εξαντλώντας το σύνολο των δυνατοτήτων που πηγάζουν από τις διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου (νόμος 3867/2010, όπως ισχύει σήμερα) που διέπει τη λειτουργία του. Η ερμηνευτική εκδοχή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης ως sine qua non προϋπόθεση ενεργοποίησης του μηχανισμού αποζημίωσης από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, στερείται οιουδήποτε νομικού ερείσματος και αντίκειται ευθέως στην κοινή λογική. Η άμεση εμπλοκή του Εγγυητικού Κεφαλαίου, με την αξιοποίηση των νομοθετικά προβλεπόμενων τρόπων δανειοδότησης του, θα λειτουργήσει καταλυτικά στην επίλυση του προβλήματος και θα θέσει στέρεες βάσεις για τον ορισμό σαφούς, εμπροσθοβαρούς και συντόμου χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των απαιτήσεων των ασφαλισμένων.

Δεύτερον, τα όργανα της εκκαθάρισης θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη, νομικά ακατανόητη, εμμονή τους στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των ασφαλισμένων, να άρουν τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών και να συνεργαστούν άρρηκτα με το Εγγυητικό Κεφάλαιο στην κατεύθυνση της, άμεσης και από κοινού, εκκίνησης διαδικασίας σταδιακής αποπληρωμής των ασφαλισμένων.

Εκ τρίτου, θα πρέπει στη νέα διαδικασία συνεργασίας οργάνων εκκαθάρισης και Εγγυητικού Κεφαλαίου για την αποζημίωση των ασφαλισμένων, να συμμετάσχουν όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, δηλ. το σύνολο των υποκειμένων της σχετικής ασφαλιστικής αγοράς, αφού αυτές έχουν ήδη επωφεληθεί, αθεμίτως, με την απόκτηση των πολύτιμων χαρτοφυλακίων της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.

Διαβάστε αναλυτικά τις επίσημες ανακοινώσεις του Συλλόγου:

H ”ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ” ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ

ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΤΕΡΜΟΝΗΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ Η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ