Το 13,5% των Sotheby’s αγόρασε η κινεζική ασφαλιστική Taikang

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αίσθηση τόσο στους χρηματοοικονομικούς κύκλους όσο και σε αυτούς των…φιλοτέχνων προκάλεσε η είδηση ότι η κινεζική εταιρεία ασφαλειών ζωής Taikang Life Insurance εξαγόρασε το 13,5 % του των Sotheby’s, έναντι 233 εκατ. δολαρίων. H Taikang είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος του νεοϋορκέζικού οίκου δημοπρασιών, ξεπερνώντας το hedge fund Third Point του  -γνωστού και εν Ελλάδι- Dan Loeb (που κατέχει μερίδιο 11,38%) καθώς και το Point 72 Asset Management του  Steven Cohen (με μερίδιο 5,5%0.

Η κίνηση φαίνεται να εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική των κινεζικών ομιλων για εξαγορά περιουσιακών στοιχείων υψηλού προφίλ στο εξωτερικό, από γνωστές ποδοσφαιρικές ομάδες (Ιντερ και Μίλαν) έως κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ (Legendary Entertainment, Lions Gate Entertainment).  Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των κινεζικών ασφαλιστικών, υπενθυμίζεται ότι η Fosun έχει εξαγοράσει την γαλλική ξενοδοχειακή αλύσίδα Club Med και η ανταγωνίστριά της Anbang το εμβληματικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης  Waldorf Astoria, (το οποίο μάλιστα προτίθεται να κλείσει εντός του 2017 για να μετατρέψει τα περισσότερα από τα δωμάτιά του σε διαμερίσματα…). Η αξία των κινεζικών deals στο εξωτερικό από την αρχή του χρόνου έχει ανέλθει ήδη σε 151 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας το συνολικό ποσό για το 2015 (105 δισ. δολ.). σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Η Taikang δεν είναι τόσο γνωστή εκτός κινεζικών συνόρων όσο η  Fosun και η Anbang. Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Κίνας, ιδρυτής και επικεφαλής της οποίας είναι ο Chen Dongcheng, επιφανής επιχειρηματίας που τυγχάνει και σύζυγος της Kong Dongmei, εγγονής του “Μεγάλου Τιμονιέρη” Μάο Τσε-Tούνγκ. O κ.  Chen είναι φανατικός συλλέκτης έργων τέχνης, γνωστός στους σχετικούς κύκλους διεθνώς. Ιδρυσε μαλιστα τον πρώτο κινεζικό οίκο δημοπρασιών, China Guardian Auctions, πριν 25 περίπου χρόνια. Μεταξύ των μετόχων της Taikang συμπεριλαμβάνονται η Goldman Sachs (με μερίδιο 13%) και το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Σιγκαπούρης. Διακηρυγμένος στόχος του κ.  Chen είναι να βάλει την Taikang στην  δεκάδα των κορυφαίων εταιρειών ασφαλειών ζωής διεθνώς τα επόμενα χρόνια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*