Ξανθός: Προτεραιότητα η αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων στην Υγεία

“Κλείνει ο κύκλος ανασφάλειας”. Αυτή ήταν η αρχική εκτίμηση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, μιλώντας από το βήμα συνεδρίου για την Υγεία, όπου έκανε λόγο για εύλογη αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία. Επρόκειτο για μια ομιλία που δεν επεφύλασσε εκπλήξεις, αλλά διατύπωνε προθέσεις και στόχους.

“Αυτές τις ημέρες το σήμα από την Ευρώπη είναι απολύτως διακριτό και είναι ότι στην Ελλάδα εδραιώνεται η πολιτική σταθερότητα, αλλά και ότι η Ευρώπη θεωρεί ότι έχει αξιόπιστους συνομιλητές”, εκτίμησε ο κ. Ξανθός, παραδεχόμενος ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει  τις δεσμεύσεις της χώρας “με τρόπο που θα συνεπάγεται δικαιότερη κατανομή βαρών και θα δίνει περιθώριο για παρεμβάσεις  ανακούφισης των στρωμάτων που έχουν πληγεί με πιο βίαιο τρόπο τα τελευταία χρόνια”.

“Ιδιαίτερα στο κομμάτι της Υγείας, είναι μεγάλη πρόκληση να υπάρξουν δείγματα γραφής αισθητά και από τους πολίτες εργαζόμενους στο σύστημα, τους συναλλασσόμενους στο σύστημα”, εκτίνησε υπουργός, από το βήμα του συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece”.

“Την εικόνα του ΕΣΥ τη γνωρίζουμε όλοι και δεν υπάρχει λόγος να ωραιοποιούμε καταστάσεις και να  υποβαθμίζουμε την ανάγκη να υπάρξουν σύντομα αισθητές παρεμβάσεις”, ανέφερε και πρόσθεσε πως “υπάρχουν πολλαπλά και συσσωρευμένα προβλήματα και διαιωνίζονται παθογένειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος που δεν μπορούν να είναι πια αποδεκτές και απειλούν βιωσιμότητα συστήματος”.

Κατά τον κ. Ξανθό πέρσι ήταν μια χρονιά μη κανονικότητας του συστήματος, αλλά έγινε μια προσπάθεια σταθερότητας.  “Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει”, υποστήριξε, κάνοντας λόγο για οικονομική ενίσχυση νοσοκομείων και ΠΦΥ, και προώθηση “μιας περιορισμένης έκτασης αλλά καθοριστικής σημασίας δέσμης προσλήψεων”.

Αίσθηση πως το περιβάλλον το επόμενο διάστημα θα ειναι πιο σταθερό, εξέφρασε ο κ. Ξανθός, με πιο διασφαλισμένες τις προϋποθέσεις αποδοτικής λειτουργίας των δημόσιων δομών. “Προσπαθούμε να αυξήσουμε την ικανότητα του Συστήματος Υγείας να καλύπτει αυξανόμενες ανάγκες”.

“Η κρίση παράγει και αρρώστια, υποχωρούν οι δείκτες υγείας”, υπενθύμισε ο κ. Ξανθός, τονίζοντας πως μια  μια ευνομούμενη κοινωνία οφείλει να διασφαλίζει την προτεραιότητα σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες ιδιαίτερα από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Κατά τον υπουργό, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση δόσεων, ένα μεγάλο κομμάτι θα κινηθεί γα την κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, που έχουν συσσωρευθεί το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, υπενθύμισε πως από τα 6,5 δισ. ευρώ στα οποία ανέρχονται οι υποχρεώσεις του δημοσίου σε προμηθευτές το 50% είναι στον χώρο της Υγείας. “Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών θα υπάρξει προτεραιότητα στον να καλυφθούν αυτές οι υποχρεώσεις μόλις αρχίσει να ομαλοποιείται η χρηματοδότηση το επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξουν συνθήκες κανονικότητας”, συμπλήρωσε.

“Δεν έχουμε την αντίληψη ότι το κράτος είναι για ρυθμίζει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το κράτος οφείλει να έχει μια μεροληψία υπέρ του δημόσιου τομέα”, τόνισε και περιέγραψε το στόχο αύξησης του capacity του συστήματος και διατήρησης του ηθικού του συστήματος υγείας.

“Στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου θα υπάρξει αυξημένος δημοσιονομικός χώρος για κοινωνική πολιτική και δημόσια υγεία”, εκτίμησε ο κ. Ξανθός κάνοντας λόγο για συνέργεια πόρων, ως κρίσιμη προϋπόθεση για να υπάρξει η εν λόγω μεροληψία.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στον νόμο για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη πρόσκληση σε ό,τι αφορά τη φροντίδα μεταναστών και προσφύγων, και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Κρίσιμα ζητήματα, κατά τον υπουργό Υγείας, είναι να προχωρήσουν εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο Σύστημα Ύγειας, όπως η ΠΦΥ, η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, η Δημόσια Υγεία και το σύστημα προμηθειών, αλλά και να αντιστραφεί το τεράστιο κύμα επιστημονικής μετανάστευσης, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη βιωσιμότητα του ΣΥ.

“Το κρίσιμο ζήτημα αυτή την περίοδο ειναι η αξιοπιστία”, κατέληξε ο κ. Ξανθός.