72 – 120 δόσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Όλες οι λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζει ο οφειλέτης του δημοσίου προκειμένου να επανενταχθεί στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων που έχει χάσει περιγράφονται αναλυτικά σε δύο εγκυκλίους της ΑΑΔΕ. Το ίδιο συμβαίνει και για την νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων που αφορά ουσιαστικά επιβράβευση όσων κράτησαν ζωντανές τις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων, αλλά η ενεργειακή κρίση δημιούργησε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στις εν λόγω εγκυκλίους περιγράφονται οι προϋποθέσεις επανένταξης ή ένταξης ρυθμίσεις, ποιοι αποκλείονται από αυτές, αλλά και πότε χάνεται η ρύθμιση. Η προθεσμία για όλους τους οφειλέτες που υπολογίζονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, εκπνέει στις 31 Ιουλίου του 2023.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι όσοι οφειλέτες του δημοσίου ήταν ενταγμένοι στις ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων και τις έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να επανενταχθούν, ενώ παράλληλα όσοι ήταν συνεπείς στην εξόφληση των δόσεων τους, αλλά ωστόσο δημιούργησαν νέα χρέη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης θα έχουν την δυνατότητα να τις εξοφλήσουν σε 36 ή 72 δόσεις.

Πιο συγκεκριμένα η νέα ρύθμιση για τους συνεπείς με 36 ή 72 δόσεων αφορά εκείνους που την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ παράλληλα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Τα κυριότερα σημεία των εγκυκλίων της ΑΑΔΕ, τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων που έχουν ενεργοποιηθεί στις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ είναι:

Επιβράβευση των συνεπών μέσω της νέας ρύθμισης των 36-72 δόσεων

1. Στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 μηνιαίων δόσεων:

α) υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις:

i. έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 1η-11-2021 και έως και την 1η-2-2023,

Περισσότερα στο banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*