Μεγάλη ασφαλιστική απάτη στα «Panama Papers»

 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 

Ο ασφαλιστικός κλάδος δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τα Panama Papers που απασχολούν τις τελευταίες ημέρες την διεθνή ειδησεογραφία: Μεταξύ των εκατομμυρίων εγγράφων που διέρρευσαν από τα γραφεία της Mossack Fonseca, περιλαμβάνονται και ορισμένα που περιγράφουν μια μεγάλη ασφαλιστική απάτη, στην οποία εμπλέκεται συνεργάτης της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας που ειδικεύεται στη σύσταση offshore εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους για τους πλούσιους και ισχυρούς του πλανήτη.

 

Η απάτη συνδέεται με ένα δυστύχημα που έλαβε χώρα το 2005, όταν το τουριστικό πλοιάριο Ethan Allen βυθίστηκε στη λίμνη George στην πολιτεία της Νέας Υόρκης,  με αποτέλεσμα 20 από τους 47 επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους. Οταν οι οικογένειες των νεκρών και οι επιζώντες στράφηκαν κατά της εταιρείας που διαχειριζόταν το πλοιάριο, της Shoreline Cruises, διεκδικώντας αποζημιώσεις, ενημερώθηκαν ότι η εταιρεία ήταν ασφαλιστικά ακάλυπτη διότι είχε εξαπατηθεί από την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν. Πρόκειται για την Monarch Insurance Services, ο ιδιοκτήτης της οποίας Christopher Purser είχε πουλήσει στην Shoreline Cruises πλαστό ασφαλιστικό συμβόλαιο που υποτίθεται ότι περιελάμβανε και κάλυψη της εταιρείας για ναυτικά δυστυχήματα. Το συμβόλαιο αυτό «καλυπτόταν» από την United Reinsurance Group, εταιρεία-κέλυφος που είχε ιδρύσει ο Purser και άλλα πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο λογιστής Irvin Boncamper από το νησί St Kitts της Καραϊβικής, συνεργάτης της Mossack Fonseca.

 

Οταν η Shoreline Cruises επιχείρησε να εισπράξει τα χρήματα για την καταβολή των αποζημιώσεων για το δυστύχημα,  όπως προβλεπόταν από το ασφαλιστήριο συμβόλαιό της, αποκαλύφθηκε η απάτη. Τόσο ο Purser όσο και ο Boncamper καταδικάστηκαν για απάτη και οδηγήθηκαν στην φυλακή. Όμως, η  φυλάκιση του Boncamper δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στη Mossack Fonseca, καθώς ο λογιστής λειτουργούσε ως «αχυράνθρωπος» και είχε τη ιδιότητα του προέδρου σε τουλάχιστον 30 offshore εταιρείες που είχε συστήσει η παναμέζικη εταιρεία. Μόλις πληροφορήθηκε την καταδίκη του Boncamper για ποινικό αδίκημα, η Mossack Fonseca ανέλαβε αμέσως δράση: Οχι μόνο «καθαίρεσε» τον πρώην συνεργάτη της από τα…προεδρικά του αξιώματα, αλλά και προχρονολόγησε τα σχετικά αρχεία, ώστε να φαίνεται ότι η αποχώρησή του από τις offshore εταιρείες είχε λάβει πολλά χρόνια πριν τα μπλεξίματά του με τη Δικαιοσύνη..