Κλείνει με βαριά μέτρα η πρώτη αξιολόγηση

Του Νώντα Χαλδούπη

Σε έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group, που θα συγκληθεί σήμερα με τηλεδιάσκεψη, εφόσον υπάρξει σχετική θετική εισήγηση των θεσμών, ελπίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι θα «ανάψει πράσινο» από τους δανειστές και στο τρίτο «πακέτο» μέτρων, με στόχο εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ, ώστε να κλείσει η συνολική συμφωνία για τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης, με στόχο εξοικονόμησης 3% του ΑΕΠ έως και το 2018.

Το νέο «πακέτο» περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο επιβαρύνσεις στους έμμεσους φόρους, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και δύο οι οποίες προκαλούν έντονο αναβρασμό στον τουρισμό και τη βιομηχανία, καθώς πλήττουν ευθέως την ανταγωνιστικότητά τους. Ειδικότερα:

  • Για τα ξενοδοχεία η κυβέρνηση επαναφέρει παλαιότερο σχέδιο για επιβολή τέλους διανυκτέρευσης 1-5 ευρώ, ανάλογα με τα αστέρια κάθε ξενοδοχειακής μονάδας, ώστε να εισπράττονται σχεδόν 150 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Για το φυσικό αέριο των βιομηχανιών προτείνεται αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 15%, ώστε να αποδίδει ετησίως 25 εκατ. ευρώ επιπλέον.
  • Για τα καύσιμα κίνησης η κυβέρνηση εγκατέλειψε τα σενάρια αύξησης του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης και προκρίνει μια νέα αύξηση στο φόρο για την αμόλυβδη, που υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει την τελική τιμή κατά 4-5 λεπτά το λίτρο.
  • Το ειδικό τέλος στην κινητή τηλεφωνία προτείνεται να αυξηθεί κατά 25%, ώστε να εισπραχθούν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ.
  • Η συνδρομητική τηλεόραση προτείνεται να επιβαρυνθεί με νέο ειδικό φόρο, με συντελεστή της τάξεως του 10% επί της καταβαλλόμενης μηνιαίας συνδρομής, ώστε να εισπραχθούν 30 εκατ. ευρώ.
  • Άλλη μια φορολογική επιβάρυνση προβλέπεται για τα προϊόντα καπνού, παρότι έχει διαπιστωθεί μεγάλη έξαρση του λαθρεμπορίου μετά τις προηγούμενες αυξήσεις φόρων. Από αυτό το μέτρο η κυβέρνηση περιμένει ετήσιες εισπράξεις 100 εκατ. ευρώ, καθώς η επιβάρυνση ανά πακέτο τσιγάρων υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 50 λεπτά.
  • Όσοι κάτοχοι ΙΧ με ευρωπαϊκές πινακίδες (π.χ. Βουλγαρίας) απέφευγαν ως τώρα τα ελληνικά τέλη κυκλοφορίας θα επιβαρυνθούν με ειδικό τέλος διέλευσης, εφόσον η μόνιμη κατοικία τους είναι στην Ελλάδα (διαμένουν στη χώρα περισσότερο από το μισό χρόνο). Η είσπραξη από αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ.
  • Τα τέλη ταξινόμησης ΙΧ, που αποδίδουν πλέον ελάχιστα, λόγω της μείωσης πωλήσεων, θα αυξηθούν τόσο για τα καινούρια, όσο και για τα μεταχειρισμένα.
  • Στα τυχερά παιχνίδια θα επιβληθεί νέος φόρος, με εισπρακτικό στόχο 400 εκατ. ευρώ, ενώ από τα βιντεολότο θα εισπράττονται ετησίως 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ανεφάρμοστο έμεινε το προηγούμενο σχέδιο για φόρο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ (πέντε λεπτά/στήλη).
  • Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, σχεδιάζονται αλλαγές για να παραμείνει σταθερή η απόδοση του φόρου, παρά την τελευταία μείωση των αντικειμενικών τιμών. Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν, κατά κύριο λόγο, οι κάτοχοι μεγάλης αξίας περιουσιών, που επιβαρύνονται με τον πρόσθετο φόρο ακινήτων, καθώς οι συντελεστές του αναμένεται να αυξηθούν.

Στο τελευταίο «πακέτο» περιλαμβάνονται και… αυξήσεις δημοσίων δαπανών, καθώς η προσφυγική κρίση μεταθέτει στις ελληνικές καλένδες τον αρχικό προγραμματισμό για μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ – η μείωση τους εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ.

Για να αντισταθμίσει εν μέρει αυτή την υπέρβαση, η κυβέρνηση προτείνει στους θεσμούς να αναβληθούν οι πρόσθετες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων που είχε προγραμματίσει και να εφαρμοσθεί αυστηρά ως το τέλος του προγράμματος ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.