Είμαστε ανέτοιμοι για τη νέα οδηγία

Του Χρήστου Καζάση, εμβιομηχανικού

Η ιατρική πρακτική έχει αλλάξει ριζικά χαρακτήρα τις τελευταίες δεκαετίες. Από κλινική έχει γίνει εργαστηριακή: εξετάσεις – εξετάσεις – εξετάσεις, κάθε είδους και κάθε κόστους, και διάγνωση μέσω των «αποτελεσμάτων». Όμως είναι οι θεαματικές τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν προκαλέσει τη μεγάλη στροφή, στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εξετάσεων.

Πώς όμως επιλέγαμε μέχρι σήμερα την τεχνολογία; Στη βάση ποιων διεργασιών και διαδικασιών; Θα αναφερθώ στον δημόσιο τομέα, που επηρεάζεται από κοινοτικές οδηγίες, προεδρικά διατάγματα, νόμους και υπουργικές αποφάσεις.

Μέχρι σήμερα, η απόκτηση της τεχνολογίας γίνεται μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες στη βάση τεχνικών προδιαγραφών της απαιτούμενης τεχνολογίας. Οι τεχνικές αυτές προδιαγραφές, με βάση την νέα κοινοτική οδηγία, η οποία θα εφαρμοσθεί από τις 17 Απριλίου 2016, μετατρέπονται σε λειτουργικές προδιαγραφές.

Πόσο αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει τα δεδομένα στους διαγωνισμούς; Είναι οι φορείς έτοιμοι να εφαρμόσουν τις νέες αυτές απαιτήσεις και να γράψουν λειτουργικές προδιαγραφές και να εφαρμόσουν μεθόδους αξιολόγησης;

Σήμερα, τα ελληνικά νοσοκομεία επιλέγουν συγκεκριμένη εταιρεία και όχι την κατάλληλη τεχνολογία. Συντάσσουν προδιαγραφές στη βάση των προσπέκτους των εταιρειών. Αντιγράφουν τα αριθμητικά δεδομένα συγκεκριμένων μηχανημάτων, με σκοπό να αποκλείσουν την ανταγωνίστρια εταιρεία και όχι να συγκρίνουν την κλινική λειτουργικότητα και αποδοτικότητα της τεχνολογίας για τους σκοπούς που απαιτείται η συγκεκριμένη τεχνολογία. Οι τεχνικές προδιαγραφές έχουν τα γνωστά αποτελέσματα των δικαστικών προσφυγών των εταιρειών και τελικά την απώλεια των πόρων και την έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού. Η ιατρική τεχνολογία, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές, καθορίζεται όχι από τις κλινικές ανάγκες των νοσοκομείων και των ασθενών, αλλά από τα δικαστήρια!!!

Δεν θα είναι εύκολη η προσαρμογή των νοσοκομείων και χρηστών στη νέα οδηγία. Η εφαρμογή της νέας οδηγίας απαιτεί όχι μόνο γνώση, αλλά και πολιτική διαχείρισης και αξιολόγησης της τεχνολογίας. Η νέα οδηγία και ειδικά το κεφάλαιο των προδιαγραφών είναι απόλυτα σωστή γιατί η τεχνολογία δεν είναι παρουσίαση αριθμητικών στοιχείων και αφηρημένων εννοιών, αλλά ανάλυση λειτουργικών δεδομένων.

Αυτή η μετατόπιση στις λειτουργικές προδιαγραφές εκτιμώ ότι προέρχεται από τη διαρκώς αυξανόμενη χρήση της ιατρικής βασισμένης σε αποδείξεις (evidence based medicine). Οι λειτουργικές προδιαγραφές επιβεβαιώνουν ότι:

  • Η τεχνολογία παράγει ποιοτικά αποτελέσματα που αντιπροσωπεύουν την ανάγκη της εξέτασης; (Technology Performance)
  • Η τεχνολογία επιτρέπει ακριβή διάγνωση; (Diagnostic Performance)
  • Η τεχνολογία αλλάζει τη διαγνωστική βεβαιότητα ή οδηγεί σε επιπλέον εξετάσεις; (Diagnostic Impact)
  • Η τεχνολογία συμμετέχει στη διαχείριση της θεραπευτικής αγωγής; (Therapeutic Impact)
  • Η τεχνολογία, τελικά, οδηγεί στη βελτίωση της υγείας του ατόμου; (Impact on Ηealth)

Συμπερασματικά, εκτιμώ, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθεί η απαίτηση λειτουργικών προδιαγραφών στους διαγωνισμούς. Απλά, θα βαπτίσουμε τις τεχνικές προδιαγραφές, λειτουργικές στο πλαίσιο της γνωστής ελληνικής παθογένειας.

Πηγή: virus.com.gr